Šta je Dodik obećao Kojoviću, pa porekao „Sada vidim da govori da to neće uraditi“

Šta je Dodik obećao Kojoviću, pa porekao „Sada vidim da govori da to neće uraditi“

Predrag Kojović (NS) izjavio je kako mu je Milorad Dodik (SNSD) obećao popunjavanje Ustavnog suda BiH i da su se rukovali nakon tog dogovora.

Ali, čini se da od dogovora nema ništa.

Sada vidim da govori da to neće uraditi. Kako da se dogovorimo kada se ne poštuje ono što se dogovorimo? Koji je smisao pregovora, razgovora i dogovora, ako ono oko čega se dogovorimo i rukujemo se ne ispoštujemo – rekao je Kojović u emisiji “Jutro za sve” na BHT.

Poslanik u PS BiH i bivši predsjednik Naše stranke je rekao da bi vrlo rado razgovarali o izmjenama Izbornog zakona BiH, ali se pita koja je poenta ako se dogovori ne poštuju.

On je kazao da Trojka nije dala nikakvo obećanje Draganu Čoviću (HDZ) o izbornom zakonu.

-I teško da će biti ispunjeno na način kako su neki ljudi u HDZ-u razmišljali da Hrvati na biračkim mjestima glasaju za kandidate koji dolaze iz hrvatskog naroda, da se radi neka nova podjela, nove izborne jedinice… Naša stranka je jedina uputila prijedlog u proceduru i naš prijedlog je indirektni izbor članova predsjedništva iz FBiH – dodao je.

Na pitanje voditelja Zvonke Komšića šta se onda dogodilo u Tuzlanskom kantonu gdje je Naša stranka glasala protiv izjednačavanja prava Ostalih sa pravima konstitutivnih naroda, Kojović je rekao da nije upoznat sa tim.

Ali ako ima ijedna stranka koja se borila za ustavnu kategoriju Ostalih onda je to Naša stranka. Zaista ne znam o čemu se radi – dodao je.

Tokom emisije spomenuli su i inicijativu za smjenu ministra Staše Košarca (SNSD) zbog optužbi za nasilje u porodici. Na pitanje da li je bilo licemjerno da predstavnici Naše stranke glasaju protiv smjene Košarca, iako su naprimjer Sabina Ćudić i Mia Karamehić-Abazović rekle da će podržati smjenu, Kojović je odgovorio:

Pa ne bih rekao da je to tako. Mi kada se suočimo s novim činjenicama, preispitamo svoj stav – izjavio je Kojović koji je zatim kao “nove činjenice” obrazložio da je postojala inicijativa za smjenu ministra Zukana Heleza i rukovodstva parlamenta, pa smatra da bi se samo gubilo vrijeme na inicijative o smjenama u narednih šest mjeseci, prenosi Kliks.

Kliks

CATEGORIES
Share This