Spasavanje obraza ili narodne volje: Vlast razmatra da li će izaći na izbore po Izbornom zakonu BiH, opozicija uvjerena da su odluku već donijeli

Spasavanje obraza ili narodne volje: Vlast razmatra da li će izaći na izbore po Izbornom zakonu BiH, opozicija uvjerena da su odluku već donijeli

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine raspisala je lokalne izbore za 6. oktobar i to na osnovu izmjena Izbornog zakona BiH koje je nedavno nametnuo Kristijan Šmit, kojeg institucije Srpske ne priznaju za visokog predstavnika.

Vladajuća koalicija, predvođena SNSD, u narednih nekoliko dana treba da donese odluke da li će se lokalni izbori održati po nedavno usvojenom Izbornom zakonu Republike Srpske ili prema novim pravilima izmijenjenog Izbornog zakona BiH, piše BHRT.

S obzirom da je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS uložio veto na Izborni zakon RS, zbog procedura, izvjesno je da on neće moći stupiti na snagu prije dva mjeseca, što je kasno ako se 6. oktobra lokalni izbori namjeravaju provesti po njemu.

Zbog toga će, kako je najavio lider SNSD Milorad Dodik, vladajuća koalicija u Srpske narednih dana donijeti odluku da li će i kako učestvovati na predstojećim izborima.

– Šta god mi uradili u tom pogledu, prijavili se na izbore… To će biti sa namjerom da spriječimo bilo kakve špekulacije koje bi mogle da se pojave, kao što je to bio slučaj na sjeveru Kosova kada je izašlo tri odsto ljudi i oni su proglasili pobjedu. Prema tome formalno. A čekat ćemo naš Izborni zakon i čim se stvore uslovi odlučivat ćemo na koji način dalje će se Srpska ponašati – rekao je Dodik.

S druge strane opozicija u Srpskoj optužuje vladajuu većinu da je, donoseći Izborni zakon RS, još jednom pokazala da nije imala ozbiljne namjere i da je cijelo vrijeme zamajavala javnost.

– Sve političke partije koje su danas članovi koalicije na nivou Spske, čine entitetsku Vladu, pripremaju se za lokalne izbore po ovom zakonu BiH i kako je raspisala CIK BiH. Jasno je da vlast Srpske vrlo uspješno obmanjuje građane, obmanjuje javnost – tvrdi funkcioner SDA Ramiz Salkić.

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Mladen BosićIsto mišljenje dijeli i poslanik SDS u Predstavničkom domu Parlamentarne supštine BiH, Mladen Bosić koji kaže da vladajuće stranke sada pokušavaju da nađu način kako da učestvuju u tim izborima, a koliko je to moguće, „spasu obraz zbog onog što su uradili do sada“.

– Znam da oni sad razmatraju razne varijante, ali je sasvim sigurno da će izaći na ove Šmitove, pod navodnicima, izbore – navodi Bosić.

Politički analitičar Vojislav Savić naglašava kako treba sačekati odluku vladajuće koalicije predvođene SNSD, ali da ne treba sumnjati da će se lokalni izbori održati u Srpskoj.

– Šta god da se desi, volja naroda je volja naroda. Ona će biti sprovedena na ovaj ili onaj način u konkretne političke izbore, odnosno u imenovanja. Samo je sad to igra moći, igra otprilike nekakvih živaca između Kristijana Šmita i predstavnika Republike Srpske – ističe Savić.

Podsjećamo, CIK BiH je raspisala lokalne izbor za 6. oktobar. Na njima će više od 3,4 miliona registrovanih birača birati 143 gradonačelnika i načelnika opština, te oko 3.200 odbornika u gradskim i opštinskim skupštinama.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This