„Solo igrač koji ideološki nikada nije pripadao SDS“ Kakva je politička budućnost gradonačelnika Bijeljine

„Solo igrač koji ideološki nikada nije pripadao SDS“ Kakva je politička budućnost gradonačelnika Bijeljine

Nije se pojavio na sjednici Glavnog odbora svoje SDS, a onda je sjeo u prve redove na osnivačkoj skupštini Narodnog fronta Jelene Trivić u Bijeljini. Kao gost.

Gradonačelnik Bijelnine Ljubiša Petrović time je samo dao dodatni materijal za spekulacije o svojoj političkoj budućnosti, iako na Fejsbuku objavljuje srceparajuće poruke o tome kako je on jednako SDS.

Mada tihi sukob između njega i stranke još nije buknuo, činjenice govore da Petrović nije ispoštovao ni vlastite rokove koje je dao lideru stranke za provođenje unutarstranačkih izbora u Gradskom odboru. Oni se odnose na imenovanje povjerenika u Bijeljini i na komisiju za provođenje izbora.

Povjerenik za Bijeljinu

Kompletni izbori u SDS Bijeljina, kako saznajemo, treba da budu završeni do 20. decembra. Što, priznaćete, ne izgleda realno.

– SDS u Bijeljini i Semberiji postoji, ali je umrtvljen. Petrović ne radi ništa za stranku niti dozvoljava da stranka išta radi. Članstvo je uglavnom nezadovoljno onim što radi. Prvo se, za kašnjenje u provođenju izbora, vadio na svinjsku kugu, onda na oluju, a sada ko zna – tvrde izvori Srpskainfo iz SDS.

Podsjećamo, predsjednik SDS Milan Miličević je nedavno za Srpskainfo rekao da je u ovom momentu Ljubiša povjerenik za Bijeljinu, a da su sve drugo što čuje i pročita za njega glasine i na njih ne obraća pažnju.

LJUBIŠA PETROVIĆ
FOTO: NARODNI FRONT

S druge strane, predsjednica NF Jelena Trivić nam je rekla da sa Petrovićem nikada nije razgovarala o prelasku u njenu stranku, ali da će ga podržati za „novi mandat na čelu grada“.

“Vjerovatno neće biti kandidat SDS”

Univerzitetski profesor i politički analitičar Drago Vuković mišljenja je da Petrović najvjerovatnije neće biti kandidat SDS za gradonačelnika u oktobru iduće godine. Vuković kaže da su veće šanse da on ide zajedno upravo s Jelenom Trivić.

– Prema informacijama od ljudi oko njega, Petrović nema neke konekcije sa SDS. Njegov dolazak na mjesto gradonačelnika i sve ostalo bilo je rezultat nekih njegovih solo političkih varijacija. Imenovan je za povjerenika i trebalo je da formira novi gradski odbor. Na sastanku sa Miličevićem u Bijeljini bilo je dosta problema, svađe… Moja je procjena da Petrović na izbore iduće godine neće biti kandidat SDS za gradonačelnika. Mislim da je on na izlaznim vratima SDS. Procjene govore da će ići sa Jelenom Trivić – kaže Vuković za Srpskainfo.

Drago Vuković
FOTO: TVK3/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ono što je loše za SDS, dodaje Vuković, jeste to da Petrović nije ojačao stranku u Semberiji, iako je to bilo logično nakon pobjede na izborima, a naročito na referendumu o opozivu.

“Ideološki ne pripada SDS”

– Trebalo je to da bude neki vjetar u leđa SDS. Bez obzira što je Ljubiša pobijedio, SDS je ovdje jako loš. Imaju mali broj odbornika, postoji unutrašnja razjedinjenost. Zašto Ljubiša nije ojačao stranku? Mislim zbog toga što Petrović ideološki gledano nikada nije pripadao SDS. On je momak koji je lutao u politici. Bio je u SDS, pa otišao, dogovarao nešto sa Mićom Mićićem, pa se vratio u SDS… U toj političkoj krizi koja se desila s Mićinim odlaskom, on je ni kriv ni dužan pobijedio. Bilo ko da je izašao pobijedio bi Mićića zato što su građani već bili umorni od Mićine vladavine. Pogotovo kada je prešao sa SNSD – kaže Vuković.

Dakle, zaključuje on, Petrović je bez političke, ideološke pripadnosti došao tu gdje je sada.

– Opredijelio se za ulogu borca protiv kriminala i korupcije, dizao neke revolucije, a u posljednjoj fazi političkog djelovanja došao je u dosta ozbiljan sukob sa SDS, sa gradonačelnicima. Petrović je veliki solo igrač. Ima neku originalnu političku borbu koja možda nije nelogična sa stanovišta potrebe jednog čovjeka da nešto promijeni. To mogu da razumijem. Mislim da je šansa da SDS ozdravi u Semberiji propuštena s Petrovićem. Ako slučajno ostane kandidat SDS za gradonačelnika, on ipak ima velike šanse da pobijedi. Ako ode s Jelenom Trivić, to otvara mnoštvo nekih drugih pitanja – zaključuje Vuković.

Raškovićev kačket, SDS i ja

U međuvremenu, Ljubiša Petrović se na Fejsbuku pohvalio slikom kačketa sa logoom SDS koji je, kako kaže, dobio od starijeg gospodina na ulazu u Banjaluku tokom Marša časti za ozdravljenje Republike Srpske, kada je navodno pješačio od Bijeljine do Banjaluke.

– Kačket mi je poklonio sa sljedećim riječima: ”Sinko ovaj kačket je star 33 godine, meni ga je poklonio jedan od osnivača naše Srpske demokratske stranke, tvoj kolega doktor i univerzitetski profesor, akademik Jovan Rašković. Čuvao sam ga sve do sada kao dragu uspomenu, sada ga poklanjam tebi, jer si jedan od rijetkih koji si ga zaslužio. Čuvaj ga sinko i kada dođe dan, a ti znaš koji je to dan, stavi ga, ne napuštaj stranku nikada i osvjetlaj nam obraz kao što si to i do sada radio.“ Obećao sam, dao sam svoju riječ, a ko god i malo poznaje Ljubišu Petrovića, zna da je čovjek od riječi i djela – tvrdi kontroverzni gradonačelnik.

Ljubiša Petrović stigao u Banjaluku u naselje Lazarevo
FOTO: DRAGAN ŠAJIĆ/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Njegov stav je da su „novinarska podbadanja, pokušaji destabilizacije, ljaganje, zamjena teza i bahatost“ nešto sa čim se treba boriti i sa čim treba živjeti kada uđeš u političke vode.

Isključenja iz SDS

Petrović kaže da je u razgovoru s predsjednikom Milanom Miličevićem iznio razloge zašto ne može biti član Predsjedništva SDS i on je to uvažio i ispoštovao.

Petrović je javno potvrdio da je tražio isključenje pojedinaca iz SDS.

– Iako se u pristupima razlikujemo, međusobno poštovanje i prijateljstvo nikada nije bilo upitno. Ja sam mišljenja da pojedinci treba da budu isključeni iz stranke jer smatram da se stranka tako samo može ojačati; on je stava da isključivanja ne želi i da to može dovesti do destabilizacije, i to je u redu. Neću smetati radu Predsjedništva, ali zato preuzimam moralnu obavezu i punu odgovornost da stvari redam u našem Gradskom odboru. Svi oni koji kritikuju što još nismo sproveli unutarstranačke izbore mogu samo ostati na tome; svoje razloge sam jasno rekao, a pored toga imam pravo i na svoju taktiku i pristup – zaključuje Petrović.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This