SNSD jedno priča u Banjaluci, a drugo radi u Sarajevu

SNSD jedno priča u Banjaluci, a drugo radi u Sarajevu

Predsjednik SDS-a Milan Miličević smatra neprihvatljivim formiranje nove sudske instanca na nivou BiH – tzv. Apelacionog suda BiH, i podsjeća vlast Republike Srpske da formiranje novog suda ne vodi proklamovanim putem povrata nadležnosti nego ka cementiranju neustavno prenijetih nadležnosti i prenosu nadležnosti Republike Srpske.

“Umjesto da se riješi pitanje Ustavnog suda BiH i zamjene stranih sudija domaćim, SNSD je ponovo spreman da krši zaključke usvojene u Narodnoj skupštini i da fomira novu neustavnu sudsku instancu na nivou BiH. Prije podne su tvrdili da su Sud BiH i Tužilaštvo BiH neustavne institucije, prećutkujući da su njihovom političkom neodgovornošću u Parlamentarnoj skupštini BiH potvrđeni nametnuti zakoni o Sudu BiH i Tužilaštvu BiH, a popodne sa partnerima iz FBiH dogovore formiranje Apelacionog suda BiH. Ovo nije vraćanje nadležnosti entitetima, nego dodatno cementiranje pravosudnog sistema na nivou BiH“, naglašava Miličević.

On podsjeća da se SNSD stalno poigravao referendumom o ukidanju Suda i Tužilaštva BiH, te primjećuje:

“Zar ne bi bilo bolje da sada pitaju građane žele li Apelacioni sud, a ne da poslije raspisuju referendum da ga ukidaju!? Nažalost ovo govori o neodgovornoj nacionalnoj politici i vlasti koja jedno priča u Banjaluci, a sve suprotno radi u Sarajevu. Tražimo da se Narodna skupština izjasni od Zakonu o sudovima BiH, prije njegovog usvajanja u Parlamentu BiH, jer samo Narodna skupština može dati ili osporiti saglasnost za prenos nadležnosti, a ne grupica lidera. Neka skupe hrabrost i dođu u Narodnu skupštinu“.

Predsjednik SDS-a ističe i da je neprihvatljiv prijedlog da nove sudije Ustavnog suda BiH, koji bi zamijenili strane sudije, bira Parlamentarna skupština BiH, a ne Narodna skupština.

“To je čist ustupak HDZ-u na štetu Republike Srpske. Neprihvatljivo je da ovlašćenja Narodne skupštine prenosimo na nivo BiH da bi se izašlo u susret HDZ-u!“, kaže Miličević.

Narodna skupština je, podvlači on, jasno rekla da nema usvajanja evropskih zakona dok se ne riješi pitanje Ustavnog suda BiH, te da vlast Srpske to nastavlja da krši.

“SNSD i njihovi partneri iz Republike Srpske umjesto  da daju ustupke svojim federalnim partnerima na štetu Republike Srpske  treba da poštuju Ustav i odluke Narodne skupštine Republike Srpske“, poručio je Miličević.

(BN) Foto: SDS

CATEGORIES
Share This