Šmit danas pred Savjetom bezbjenosti UN o stanju u BiH

Šmit danas pred Savjetom bezbjenosti UN o stanju u BiH

Kristijan Šmit, kojeg institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, obratiće se danas pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija, te obrazložiti svoje viđenje situacije u Bosni i Hercegovini.

Naime, na 40-ak stranica sažeo je Šmit stanje u BiH. Između ostalog, smatra da je napredak BiH na putu ka Evropskoj uniji primjetan, ali i podrivanje ustava, etno-nacionalni revizionizam, depopulizacija i pad ekonomske aktivnosti. Izvještaj je poslat Savjetu bezbjednosti UN, a danas slijedi i usmeno obraćanje Šmita Savjetu bezbjednosti UN.

Uz Šmita, trebao bi se obratiti i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Denis Bećirović.

– Period izvještavanja od 16. oktobra 2023. godine do 15. aprila 2024. godine obilježen je napretkom BiH ka integraciji u EU, ali i nezapamćenim napadima na Opšti okvirni sporazum za mir – napisao je Šmit u svom najnovijem izvještaju Savjetu bezbjednosti UN.

Šmit je istakako kako je 21. i 22. marta 2024. godine, Evropski savjet odlučio otvoriti pregovore o pristupanju s BiH.

– Evropski savjet je pozvao Evropsku komisiju da pripremi pregovarački okvir, koji će biti usvojen nakon što se završe svi relevantni koraci iz preporuke Komisije od 12. oktobra 2022. godine. Odluka Evropskog savjeta predstavlja prekretnicu u pogledu prilika koje se otvaraju za BiH – naglasio je Šmit.

Potom, Šmit je upozorio na vlasti Republike Srpske predvođene predsjednikom Republike Srpske i liderom SNSD, Miloradom Dodikom, koje “aktivno podrivaju državu BiH, njene nadležnosti i institucije, a time i Dejtonski sporazum”.

– Njihova prijetnja da paralizuju državne organe blokiranjem njihovog rada i donošenja odluka prijetnja je funkcionisanju države i njenoj sposobnosti da obavlja svoje odgovornosti. Njihova prijetnja da će jednostrano povući Republiku Srpsku iz ustavnog, pravnog i institucionalnog okvira države – uključujući Oružane snage BiH i poreznog, pravosudnog i izbornog sistema države – prijetnja je uspostavljanju paralelnog okvira Republike Srpske. Svi politički čimbenici moraju izraziti svoje bezuslovno poštovanje prema Dejtonskom sporazumu i BiH, njenom državnom suverenitetu i teritorijalnom integritetu. To poštovanje djelimično nedostaje – naveo je Šmit.

Između ostalog, navedeno je u Šmitovom izvještaju da Federacija BiH i Republika Srpska krše zakon i odluke Ustavnog suda “prepisivanjem” državne imovine na entitete. U izvještaju Šmita govori se i o napadima na sudstvo, napadima na povratnike i brojnim drugim gorućim problemima u BiH. Takođe, Šmit u izvještaju upozorava Savjet bezbjednosti UN na poteze vlasti u Republici Srpskoj i navodi radnje koje bi “mogle dovesti do de fakto raspuštanja države BiH”.

Šmit je Izvještaj o stanju bezbjednosti u BiH poslao generalnom sekretaru UN, Antoniju Guteresu, koji je izvještaj proslijedio predsjedavajućem Savjeta bezbjednosti, a on ga je uputio šefovima stalnih misija svih zemalja članica Savjeta bezbjednosti UN, piše N1.

Podsjetimo, Savjet bezbjednosti UN zasjeda danas s početkom u 16 časova po lokalnom vremenu.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This