Skupštinska većina opstruiše rad, nema negativnih izvještaja

Skupštinska većina opstruiše rad, nema negativnih izvještaja

Predsjednik Odbora za reviziju Narodne skupštine i poslanik u poslaničkom Klubu SDS-a Mirjana Orašanin, nakon sjednice Odbora za reviziju, istakla je da će se nakon dugo vremena na zasjedanju naći sedam negativnih revizorskih izvještaja.

„Skupštinska većina nastojala je da opstruiše rad Odbora za reviziju i zbog toga negativni izvještaji nisu razmatrani. Uz mnogo napora uspjeli smo da sedam negativnih revizorskih izvještaja uputimo u razmatranje“, kaže Orašanin i dodaje:

„To su preduzeća Lutrija RS, Šume RS, neke zdravstvene ustanove. Bitno je da se vidi zašto negativno posluju i zašto krše zakone, a poslodavac im je Republika Srpska.
Samovolja direktora Lutrija RS dovela je do negativnog poslovanja, a direktor nije postovao ni odluke Vlade RS. Članovima nadzornog odbora isplaćivane su naknade od po 400 maraka mjesečno, kao i članovima Odbora za reviziju.“

Kako kaže u Šumama RS negativan je revizorski izvjestaj je za 2020. godinu, uz mnogo napora uputili smo ovaj izvještaj u skupštinsko razmatranje.

„Zakon o javnim nabavkama nije poštovan, zapošljavani su radnici mimo sistematizivanih radnih mjesta, ugovori o djelu, obračuni beneficija, i mnoga druga kršenja zakona su vršena. Takođe u Šumama RS evidentirana su određena potraživanja prema licima koja ne postoje“, navela je ona.

Potrebno je, kaže Orašanin, pozvati one koji su radili suprotno od zakona i koji su trošili javni novac, i koji su vršili zloupotrebe polozaja.

„Tražiću zaključak da ovi subjekti dostave izvještaj u roku od 90 dana sta su tačno činili od preporuka“, zaključila je.

(BN)

CATEGORIES
Share This