Sjednica Savjeta bezbjednosti UN: Rusija će ukazati da rezolucija o Srebrenici podriva Ustav BiH i Dejton

Sjednica Savjeta bezbjednosti UN: Rusija će ukazati da rezolucija o Srebrenici podriva Ustav BiH i Dejton

Rusija će danas na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj Bosni i Hercegovini vjerovatno kritikovati promovisanje nacrta rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN kao podrivanje Ustava BiH i odredbi Dejtonskog sporazuma.

To se navodi u analizi predstojeće sjednice objavljenoj na sajtu UN.

Očekuje se da će Rusija pozvati na član Ustava BiH, prema kojem je tročlano Predsjedništvo BiH odgovorno za provođenje spoljne politike BiH, te naglasiti da Republika Srpska nije dala saglasnost na nacrt rezolucije o Srebrenici.

Rusija je zatražila sjednicu SB nakon pisma koje je srpski član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, 25. aprila uputila SB UN, a u kojem ukazuje na zloupotrebe u sferi spoljne politike BiH, uključujući i promovisanje rezolucije o Srebrenici u GS UN.

– Cvijanovićeva u pismu navodi da se BiH suočava sa ključnim izazovima posljednjih godina koji prijete da ugroze njenu funkcionalnost i dugoročnu održivost – navodi se u analizi objavljenoj na sajtu UN.

Stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN, Vasilij Nebenzja, upozorio je ranije da bi rezolucija o Srebrebnici mogla da destabilizuje BiH i da je Rusija nikada neće podržati.

Nebenzja je ukazao da je nacrt teksta rezolucije nespojiv sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, jer jedan od entiteta koji čine državu BiH nikada za to nije dao saglasnost.

Srpski član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, zvanično je zatražila obraćanje u SB UN putem video-linka.

Amerikanci su uputili zahtjev SB UN da se na sjednici obrati i Kristijan Šmit, kojeg institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika.

– Očekuje se da će članovi SB UN izraziti različite stavove o situaciji u BiH. Duboke podjele u vezi sa evroatlantskim integracijama BiH i mogućim pristupanjem NATO, posebno između Rusije s jedne strane i SAD i članica EU sa druge strane, određuju dinamiku SB UN u vezi sa BiH – navodi se u analizi, prenosi RTRS.

Na sjednici će, kako je objavljeno na sajtu UN, učestvovati i pomoćnik generalnog sekretara SB za Evropu, centralnu Aziju i Ameriku, Miroslav Јenča.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This