SDS: Nevesinjska vlast se „spasava“ novim kreditom, a stanovništvo se smanjilo za trećinu

SDS: Nevesinjska vlast se „spasava“ novim kreditom, a stanovništvo se smanjilo za trećinu

SDS Nevesinja je prozvala lokalnu vlast SNSD da je krijući od javnosti zadužila ovu siromašnu opštinu za novih 1,5 miliona KM, sa ciljem ispunjavanja političkih želja koalicionih partnera i smirivanja tenzija nezadovoljnih pred izbore, kao i zbog niza zloupotreba kreditno uvećanog budžeta uoči narednih lokalnih izbora. U isto vrijeme se broj stanovnika Nevesinja smanjio za trećinu, o čemu niko ne brine, navode u SDS.

„Iako su početkom decembra prošle godine donijeli skupštinsku odluku kojom su ovlastili načelnika opštine da realizuje pomenuti kredit u roku od 6 mjeseci, desilo se čudo, uradili su to ekspresno. Na narednoj sjednici koja je održana 20-tak dana poslije, pomenuti kredit je već realizovan i uvršten u prijedlog budžeta za 2024. godinu. Sve govori da je ovo ranije bilo pripremljeno i osmišljeno. Potrudili su se da to tempiraju pred praznike i da to ne isprate lokalni mediji a sve sa ciljem kako bi to sakrili od građana“, kažu u SDS.

Zloupotrebe budžetskih sredstava i kreditnih zaduženja

U SDS kažu da su već upozoravali na praksu da se u neizbornoj godini obezbjedi dovoljno novaca za izbore i povuku nepopularni potezi uoči lokalnih izbora, kako bi to građani sve zaboravili:

„Napominjemo da vlast računa na još 2 miliona KM od Vlade Republike Srbije i da sa tim sredstvima planira kupiti volju građana koje su prethodno raselili i osiromašili. Time su zvanično kompletirali prvu fazu izbornog plana.“

„Druga faza, koja podrazumijeva obezbjeđenje što šire koalicije i podjelu koalicionog kolača je takođe uveliko u realizaciji. Prema našim saznanjima ne ide im baš glatko jer nije lako zadovoljiti 8-9 koalicionih političkih „aždaja“ u smislu njihovih zahtjeva za radnim mjestima, funkcijama, upravnim i nadzornim odborima, te drugim privilegijama. Naravno da se ne usaglašavaju oko programa, ideologija i onoga šta bi bilo dobro da urade za građane, da utvrde stvarne probleme i potrebe građana, kako riješiti nezaposlenost, kako privući potencijalne investicije, organizovati neki vid proizvodnje, spriječiti odlazak i raseljavanje, već se usaglašavaju oko svojih ličnih interesa“, smatraju u SDS Nevesinja.

„Da su stvarno u pitanju lični interesi govori i činjenica da postoje zahtjevi i  ogromni pritisci unutar koalicije kako bi „kvazi“ kadrovi uhljebili i svoje srodnike. Oni se ne zadovoljavaju time što narednih mjeseci dosta radnika odlazi u penziju i što će na njihova radna mjesta doći novi ljudi, već i mimo toga traže načine za nova izmišljena radna mjesta. Umjesto da stave moratorijum na nova zapošljavanja i iskoriste odlazak radnika u penziju da bi uštedili, rasteretili budžet i obezbjedili sredstva za investicije i razvoj, kao što smo im mi iz SDS predlagali, oni to ne žele, jer  njihov primarni cilj je opstanak na vlasti a ne opstanak ovog grada“, navode u SDS.

U SDS smatraju da je „najgore od svega što će glavni kriterijum za nova radna mjesta biti stranački staž, lojalnost i odanost partiji kroz skupljanje glasova, špijuniranje, ucjenjivanje i isticanje kroz krađu na biračkim mjestima, nošenje izborne akreditacije ispred HDZ, SDA i drugih fiktivnih stranaka, a ne obrazovanje i stručnost. Neće biti bitno njihove znanje i iskustvo jer oni se svakako neće miješati u svoj posao. I dalje su oni sa kupljenim diplomama glavni „kadrovi“ u našem gradu. Mnogi od njih ne ispunjavaju zakonske, moralne a pogotovo stručne kvalitete za pozicije na koje su imenovani. Tako imamo situaciju da je dipl. agronom na čelu odjeljenja opšte uprave, na čelu odjeljenja poljoprivrede i ruralnog razvoja imamo menadžera iz oblasti turizma, dok je direktor Turističke organizacije navodni profesor matematike.“

U Nevesinju „nestala“ trećina stanovništva

„Takva njihova politika i ideologija za nepunih 8 godina dovela nas je do toga da smo izgubili skoro trećinu stanovništva. Uprkos tome oni  u opštinskoj upravi osnivaju nova odjeljenja, nove odsjeke i nove javne ustanove kako bi uhljebili stranačke aktiviste i kako bi određenim privilegovanim članovima obezbjedili veće plate, jer ne mješanje u svoj posao, nemanje mišljenja i stava treba adekvatno platiti“, navode u SDS.

Najavljuju i „treću fazu njihove pripreme za predstojeće lokalne izbore, a radi se o fiktivnim strankama, njihovim mjestima u biračkim odborima i posmatračima i snazi njihove koalicije, te o novom „trojanskom konju“ prestojećih izbora kao prije 4 godine.“

„Sve ovo prethodno navedeno su njihovi prioriteti i preokupacija, dok se stvarni problemi ovog grada bacaju pod tepih, kao što je na primjer novonastala situacija u jedinom proizvodnom preduzeću u Nevesinju“, iznose u SDS i dodaju da se „opštinska vlast još uvijek nije javno oglasila da li želi pomoći privrednom subjektu „Mraz“ kako bi sačuvali radna mjesta jer je nezvanična informacija da će 50 radnica biti otpušteno kao tehnološki višak. Postavlja se pitanje da li je lokalna vlast napravila kvalitetan Ugovor o poslovnoj saradnji sa ovim preduzećem prilikom dodjele budžetskih bespovratnih sredstava od pola miliona KM namjenjenih kao podsticaj i subvencija za novozaposlene radnike?! Da li načelnik opštine uopšte ima mehanizme iz Ugovora i da li želi zaštiti radnike?“

ISTOK

CATEGORIES
Share This