Savić: NSRS doživjela odron kao najviši zakonodavni organ

Savić: NSRS doživjela odron kao najviši zakonodavni organ

– Neusvajanjem prijedloga deklaracije o protivljenju otvaranju rudnika litijuma na pordučju opštine Lopare, Narodna skupština potvrdila je da nema ni malo obzira prema građanima Srpske, rekao je načelnik Lopara
Rado Savić za BN TV.

On je istakao da ovo nije kraj, nego početak borbe koja uključuje i fizički otpor.

– Ako se pređe crvena linija i dođe do zadnjeg stadijuma otvaranja rudnika litijuma na Majevici spremni smo na fizički otpor i blokadu puteva, rekao je načelnik opštine Lopare Rado Savić dodajući da isto mišljenje
dijele o načelnici susjednih lokalnih zajednica.

“Spremni smo da se i fizički da se borimo jer ako sve ono što je legitimno i zakonom dozvoljeno ne urodi plodom, onda nam to gaženje volje naroda i svih zakonitih procedura daje za poravo da se i na taj
način odbranimo”, naveo je Savić.

Narodna skupšrina Srpske izignorisala je apel naroda, zatvorila oči pred mogućom ekološkom katastrofom i odbacila Deklaraciju o protivljenju otvaranja rudnika, rekao je Savić.

“Ova deklaracija je ustvari bila vapaj naroda da kaže ‘primjenite zakon i nemojte izdavati koncesiju, evo more razloga je ovdje protiv iskopavanja litijuma’. I još uvijek u fazi kada Srpska neće imati nikakvu štetu”, rekao je Savić.

Savić smatra da se čekao pogodan trenutak da se Deklaracija stavi na dnevni red, onda kada će se raspravljati o još jednoj teškoj temi, pa da će litijum proći glatko, bez pompe.

“Nismo zadovoljni, ali smo sa jedne strane bar stvari istjerali na čistac – ko šta želi u Republici Srpskoj”, jasan je Savić.

Prvi čovjek Lopara, koji je i sam prije18 godina sjedio u poslaničkoj klupi, smatra da je Skupština Srpske doživjela odron kao najviši zakonodavni organ.

“Danas kad vidim NS RS osim par časnih poslanika opozicije, ostali dođu da odglasaju nešto po nekom nalogu. Kad bi se neka suluda odluka stavila pred njih ne bi imali hrabrosti da kažu nešto. Zar je moguće da niko nije imao hrabrosti da kaže nešto, a privatno su mi govorili da se taj projekat ne treba realizovati, a kad uđu u Parlament, onda kao roboti odglasaju ono što im se naredi”, kategoričan je Savić.

I sva priča o benefitima rudnika litijuma nije tačna, rekao je Savić te istakao da, ako je na početku 90% ljudi bilo protiv rudnika litijuma, sada ih je mnogo više.

(BN)

CATEGORIES
Share This