Rezolucijom Narodne skupštine o Trgovskoj gori: Vipotnik zakukuljio odgovor Mihajilici

Rezolucijom Narodne skupštine o Trgovskoj gori: Vipotnik zakukuljio odgovor Mihajilici

Narodna skupština Republike Srpske traži od Vlade RS da putem Ministarstva spoljnih poslova BiH zatraži zvaničan stav Vlade Hrvatske po pitanju aktivnosti na izgradnji i uspostavljanju nuklearnog objekta na Trgovskoj gori.

Au vezi sa izjavom predsjednika Vlade Hrvatske, Andreja Plenkovića, u kojoj Republika Hrvatska privremeno do 2028. odustaje od odlaganja radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora.

Ako se još sjećate, ovako je glasila 13. tačka Rezolucije koju je Narodna skupština Srpske usvojila 3. novembra 2023.

Šta se u međuvremenu dogodilo?

Iz zakukuljenog odgovora koga je ministar u Vladi RS Bojan Vipotnik poslao narodnom poslaniku Milanku Mihajilici, teško je zaključiti bilo šta, pa i to da li je Hrvatska uopšte dobila ikakav upit iz BiH.

Jedino se zna da je Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) BiH zatažilo da Rezoluciju bude i na latinici i na engleskom jeziku.

Ali, krenimo redom. Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS je 28. decembra 2023. uputilo zvaničan dopis MSP u kojem je zatraženo dalje postupanje po tačkama Rezolucije.

Naknadno su obaviješteni da je MSP 08.01.2024. godine dostavilo odgovor, ali Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH!

zajedničke institucije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– U predmetnom odgovoru je navedeno da je Narodna skupština 24.11.2023. godine dostavila Rezoluciju Ministarstvu spoljnih poslova BiH, a da je ovo ministarstvo Rezoluciju dostavilo 05.01.2024. godine. Nadalje, u odgovoru je navedeno da je neophodno postupiti po proceduri  koja je opisana u aktu MSP od 29.11.2023. godine, u kojem je navedeno da se svi akti dostavljaju putem državnog ministarstva – Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i da se radi komunikacije s nadležnim organima iz Republike Hrvatske uz ćirilični tekst dostavi i tekst na latiničnom pismu, kao i prevod teksta na engleski jezik – piše Vipotnik.

Povodom navedenog, ovo Ministarstvo je 13.03.2024. godine ponovo dostavilo dopis s Rezolucijom Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, i to na latiničnom pismu.

– Ovo Ministarstvo do danas nije obaviješteno o dostavljanju dopisa od 13.03.2024. godine Ministarstvu inostranih poslova BiH, niti o dostavljanju predmetnog podneska Republici Hrvatskoj, a vezano za izjavu Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića. Napominjemo da se Rezolucija, kao i njen prevod na engleski jezik, nalaze na službenoj internet stranici ovog ministarstva – zaključuje Vipotnik.

Radioaktivni otpad Novi Grad Trgovska gora
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Podsjećamo, Dojče vele je nedavno objavio da je Vlada Slovenije demantovala izjavu Plenkovića da se obustavljaju poslovi na odlaganju nuklearnog otpada na Trgovskoj gori do 2028.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This