Psovke, omalovažavanja, uvrede i zapaljiva retorika jedini način komuniciranja među političarima u BiH

Psovke, omalovažavanja, uvrede i zapaljiva retorika jedini način komuniciranja među političarima u BiH

Šta otkriva rječnik i ponašanje političara u Bosni i Hercegovini.

Istina, u dosadašnjoj praksi zabilježeni su i važni sastanci u kafanama.

Takođe, zapaljiva retorika nerijetko je dio političkih narativa. Međutim, skupštinske sale odavno su prestale biti samo mjesto gdje se usvajaju zakoni i drugi akti.

Sve više se mogu čuti i uvrede, psovke, vrijeđanja, a nerijetko dođe i do incidentnih situacija. Zbog čega je kultura komuniciranja, među političkim akterima u BiH, na niskom nivou?

Posljednji u nizu primjera incidenata zabilježen je na sjednici Skupštine kantona Sarajevo, kada su se sukobili poslanici SDA i NIP.

Međusobne psovke, vrijeđanje, omalovažavanje, i na kraju incidenti i izbacivanje iz skupštinskih sala, postali su lajtmotiv skupštinskih zasjedanja proteklih godina.

Ništa bolja slika i ton nije nam stigao ni iz sale Narodne skupštine Republike Srpske, gdje su se sukobili Nebojša Vukanović i ministar Vojin Mitrović.

Ovakva komunikacija i ponašanje u skupštinskim salama nije fenomen ni u drugim, mnogo demokratskijim i uređenijim zemljama, poput SAD i Italije, ali je, kažu novinari, često povezana sa korupcijom i nepotizmom.

– Druga stvar koja je jako bitna je, čini mi se, jer se kod nas političari dobro poznaju, neki su i rod, familija, to im daje dodatni osnov da su slobodniji, a treća stvar, naš narod, da se ne lažemo, voli kad se lupi šakom od sto, kad se malo kaže i pokaže, političari su svugdje u svijetu populisti, rade ono što narod želi – smatra novinar Dejan Šajinović.

Naši građani, kažu psiholozi, za bolje i ne znaju, jer kao društvo smo i tolerantni prema nasilju i izloženi visokoj stopi istog.

– I još u društvu u BiH prisutna je snažna polarizacija oko svake teme koja zadobije pažnju javnosti, vrlo brzo se formiraju dva bloka, i onda se svaki vid nasilja i verbalnog pristupa legitimizira i onda se vrlo brzo sale pretvaraju u ringove, a u njima su političari, kojima članovi njihovih pripadničkih grupa kliču – ističe pedagog psiholog Gabriel Pinkas.

Nije čudno što upravo zbog ovoga često se može čuti komentar da narod zaslužuje predstavnike koje je i izabrao, s obzirom na to da ponašanja u skupštinskim salama na izborima svi redovno zaboravljaju ili im čak budu motiv kome će svoj glas dati, piše BHRT.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This