Pregovori počinju kada BiH ispuni 7 koraka, ali to nije sve

Pregovori počinju kada BiH ispuni 7 koraka, ali to nije sve

Da bi došlo do narednog koraka ka članstvu u EU, potrebno je ispuniti određene formalne korake, sprovesti potrebne reforme i odustati od prijetnji, eskalacija i retorike podjela.

Ferdinand Kenig, portparol kancelarije EU u BiH, kaže da politička kriza u velikoj mjeri otežava dijalog i postizanje kompromisa, za koje je rekao da su nužni za prelazak u narednu, ključnu etapu na evropskom putu.

-Sada kada BiH ima realnu mogućnost napretka na evropskom putu i unapređenje kvaliteta života u ovoj zemlji, bilo bi neodgovorno od političkih lidera da ponovo skliznu u politička sukobljavanja. Zeleno svjetlo za pristupne pregovore dokazalo je da rezultate donosi dijalog, a ne eskalacija. Hoće li akteri ovaj trenutak pretvoriti u političku krizu,  njihov je izbor. Jasno smo isticali da očekujemo od aktera da se ponašaju odgovorno i pokažu suzdržanost u narednom periodu – kaže Kenig za Nezavisne novine.

Dodao je da najbolji način za odmak od međunarodne supervizije “nije pribjegavanje političkim krizama i vođenje političkih pregovora kroz neprihvatljive prijetnje ustavnom poretku BiH, što uključuje prijetnju Republike Srpske o organizaciji vlastitih izbora suprotno odredbama Izbornog zakona BiH”.

-Štaviše, jasno smo isticali da bi prijetnje temeljnim slobodama, poput ograničenja u radu civilnog društva predviđenih Prijedlogom zakona o „stranim agentima“, predstavljale razočaravajući korak unazad na evropskom putu – rekao je on.

Podsjetio je da je zeleno svjetlo za početak pregovora o pristupanju uslijedilo nakon što su državne institucije uspjele usvojiti ključne reforme kroz dijalog i pregovore.

Naredni korak bi, prema njemu, trebalo da bude usvajanje pregovaračkog okvira, a prije toga je potrebno ispuniti osam koraka koje je Komisija iznijela u oktobru 2022. godine, a koji, kako je objasnio, uključuju reforme poput usvajanja zakona o sudovima i sveobuhvatnog zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

Prije Međuvladine konferencije, koja označava početak pregovora o pristupanju, BiH će morati imenovati glavnog pregovarača. Tu osobu treba izabrati konsenzusom, a ona će predvoditi tim nestranačkih stručnjaka. Pregovori o pristupanju će zahtijevati da zemlja postigne zajedničke unutrašnje stavove i govori jednim glasom – rekao je on.  Dodao je i da će BiH morati uspostaviti svoju pregovaračku strukturu, mandat i okvir za pregovore.

-Moraće donijeti odluke o koordinaciji između izvršnih vlasti, ulozi Parlamentarne skupštine BiH, uključivanju vanjskih stručnjaka, civilnog društva i poslovne zajednice, transparentnosti i komunikacijskoj strategiji. Naredni koraci će zahtijevati angažman i predanost, ali uz političku volju to je sve ostvarivo – kaže Kenig.

Podsjetio je i da je EU otvorila vrata za članstvo i da ostaje posvećena podršci BiH na putu ka EU, uključujući postojeću finansijsku pomoć poput instrumenata pretpristupne pomoći, kao i nove instrumente poput plana rasta, dodavši da domaći politički lideri ne smiju propustiti ovu priliku.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This