Poslanici Aco Stanišići i Damjan Škipina podržali izmjene Zakona o geološkim istraživanjima

Poslanici Aco Stanišići i Damjan Škipina podržali izmjene Zakona o geološkim istraživanjima

Narodna skupština Republike Srpske na posljednjoj sjednici usvojila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima kojim je jedinicama lokalne samouprave oduzeto pravo odlučivanja o istražnim radovima na njihovom području, kao uvodu u potencijalno otvaranje rudnika s ciljem gušenja ili obesmišljavanja aktuelne pobune na lokalnom nivou protiv otvaranja rudnika litijuma na Majevici, Ozrenu i nekim drugim mjestima.

Piše: Sanja Vasković i Antikorupcija

Kako piše portal Antikorupcija koji je objavio zvanični izvještaj o glasanju, od 83 poslanika Narodne skupštine prisutno je bilo njih 59, od čega su 44 glasala za usvajanja ovog zakona, 14 je bilo protiv, a jedan nije glasao.

Od šest poslanika sa područja Sarajevsko- romanijske regije na sjednici su bila prisutna samo tri poslanika iz Istočnog Sarajeva. Aco Stanišić (DEMOS) i Damjan Škipina (SNSD) glasali su ZA, čime su oduzeli pravo građanima lokalnih zajednica da odlučuju o geološkim istraživanjima na njihovom području ignorišući građane, opoziciju, ali i civilno društvo i jedinice lokalne samouprave.

Darko Berjan (SDS) glasao je PROTIV.

Ostali poslanici iz Istočnog Sarajeva, inače slabo aktivni kada su u pitanju skupštinske rasprave, nisu se na ovoj sjednici ni pojavili.

Riječ je o Nikolini Šljivić i Predragu Nešiću iz DNS-a, te Strahinji Baševiću iz SNSD-a.

 

Foto: Antikorupcija

Spin.portal

CATEGORIES
Share This