Počeo sastanak predsjednika Srpske s koalicionim partnerima i šefovima poslaničkih klubova: Glavna tema Izborni zakon i vraćanje nadležnosti Srpskoj

Počeo sastanak predsjednika Srpske s koalicionim partnerima i šefovima poslaničkih klubova: Glavna tema Izborni zakon i vraćanje nadležnosti Srpskoj

U Banjaluci je počeo radno-konsultativni sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predsjednicima koalicionih stranaka i šefovima poslaničkih klubova u NSRS.

Kako je ranije najavljeno, tema sastanka biće najavljeno nametanje Izbornog zakona od strane Kristijana Šmita, koga institucije Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, kao i o načinu da se Republici Srpskoj vrate nadležnosti iz izbornog procesa.

Prije sastanka Dodik je rekao da Republika Srpska ne prihvata da neko nametne taj zakon sa najvećom pravnom snagom nakon Ustava, a jedan je, kako je naveo, od suštinskih i sistemskih.

Istakao je da bi prihvatanje tako nečeg značilo da “pristanete da vas nema”.

 Ako neko misli da u ovoj zemlji koju oni misle da naprave treba neki stranac da nameće Izborni zakon, onda se grdno varaju. Već ranije, mimo Ustava, oteta je naša nadležnost da sprovodimo izbore za lokalni nivo, za Narodnu skupštinu Srpske, za predsjednika i potpredsjednika Srpske, Vijeće naroda Srpske i Dom naroda PS BiH – izjavio je Dodik prije sastanka.

Inače, današnjem pozivu na sastanak nisu se odazvali predstavnici opozicije u Srpskoj. Na sastanak su došli lideri DEMOS Nedeljko Čubrilović, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, Socijalističke partije Petar Đokić, Narodne partije Srpske Darko Banjac, te Vojislav Gligić iz NDP, kao i šefovi poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini Srpske.

Sastanku prisustvuju i ministri pravde Srpske Miloš Bukejlović, uprave i lokalne samouprave Senka Jujić, te delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević, koji je i portparol SNSD-a.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This