PDP: „Vanredni izbori i dvokružni izborni sistem“

PDP: „Vanredni izbori i dvokružni izborni sistem“

Danas je Glavni odbor PDP izabrao nove članove Predsjedništva PDP, te izglasao zaključke koji se odnose na prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH i afirmisanja političkog suverenitata i ustavnog poretka Republike Srpske.

Rekao je ovo predsjednik Glavnog odbora PDP, Siniša Golić, nakon sjednice koja je održana u Derventi. Kako je Golić istakao, sjednice Glavnog odbora PDP će se ubuduće održavati širom Republike Srpske, jer je za PDP svako mjesto podjednako važno.

Govoreći o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, Golić je rekao da se PDP već godinama zalaže za fer i poštene izbore, odnosno paket promjena koje će omogućiti integritet izbornog procesa.

– Glavni odbor Partije demokratskog progresa zahtjeva da se Izmjene i dopune izbornog zakona BiH, vezano za paket integriteta izbornog procesa, usvoje do kraja neizborne, 2023. godine. Smatramo da uspostavljanje fer i poštenih izbora ne može biti isključivo stvar vladajuće većine na nivou BiH, već podrazumjeva učešće i opozicije kako bi se naredni izborni procesi odvijali bez bilo čijih primjedbi – rekao je Golić.

Golić navodi da Glavni odbor PDP naročito insistira da izmjene zakona podrazumjevaju uvođenje elektronskih tehnologija za identifikaciju birača i skenere glasačkih listića. Nedopustivo je da se realizuju bilo kakvi ‘pilot projekti’ ili polovična rješenja koja bi ponovo omogućila manipulacije u pojedinim segmentima izbornog procesa – istakao je Golić i dodao da PDP traži od nadležnih institucija da u budžetu BiH za 2024. godinu planiraju sredstva za nabavku elektronskih uređaja za potrebe izbornog procesa ili da obezbjede donacije EU.

Predsjednik Glavnog odbora PDP je naveo da PDP insistira na rješavanju problema zloupotrebe delegiranja članova biračkih odbora od strane  “fiktivnih” političkih subjekata i nezavisnih kandidata, na jednostavan način da novo rješenje podrazumjeva da u biračke odbore pravo predlaganja imaju isključivo parlamentarni politički subjekti.

– Glavni odbor PDP takođe smatra da je potrebno uvesti dvokružni sistem za direktne izbore za pojedinačne funkcije, odnosno u Republici Srpskoj za izbor gradonačelnika/načelnika, predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH. Glavni odbor PDP posebno insistira da se u okviru izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH predvidi mogućnost vanrednih izbora – poručio je Golić.

Za članove Predsjedništva PDP danas su izabrani Diana Čekić, Milorad Maran, Bojan Kresojević i Zdravko Marinković, kao koordinator za Izbornu jedinicu 7.

(BN)

CATEGORIES
Share This