PDP upozorio ministre da su na snazi zaključci

PDP upozorio ministre da su na snazi zaključci

Povodom za danas zakazanih sjednice Savjeta ministara BiH i sastanka koalicije na nivou BiH, PDP upozorava ministre iz Republike Srpske Košarca, Nešića i Amidžića da je na snazi nekoliko zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kojim se svi predstavnici Srpske obavezuju da neće usvajati druge zakone prije nego što se usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH.

Ova tri ministra moraju znati da današnjim eventualnim glasanjem za druge zakone vrše direktno gaženje i ponižavanje naše najvažnije institucije, Narodne skupštine Republike Srpske.

Republika Srpska i njene institucije se ne brane besmislenim konvojima funkcionera, koji sa silnim limuzinama i pratnjama putuju od grada do grada i uzvikuju „Branimo Srpsku“, nego se brane poštujući odluke koje se donesu i provodeći zakone koji se usvoje.

Takođe, PDP napominje i predstavnike Republike Srpske na današnjem sastanku Koalicije SNSD-HDZ-Trojka da su sve stranke sa sjedištem u Republici Srpskoj postigle dogovor da će se, nakon odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, jedan sudija, od tri, birati u NSRS.

Najavljeni pristanak SNSD-a da se sve troje sudija bira u Parlamentarnoj skupštini BiH predstavlja najgoru moguću vrstu prenosa nadležnosti i napada na institucije Republike Srpske.

Pravo da bira sudije Ustavnog suda BiH je jedno od najvažnijih ustavnih prava Republike Srpske i zato upozoravamo SNSD da se sa ovim ne igra i ne rasprodaje prava Republike Srpske zbog ličnih interesa i dnevne politike.

(BN)   Foto:SM

CATEGORIES
Share This