OPTUŽBE I PREBACIVANJA, A NIGDJE RJEŠENJA Vladajuća koalicija na nivou BiH se ne može dogovoriti oko raspodjele 500 miliona KM

OPTUŽBE I PREBACIVANJA, A NIGDJE RJEŠENJA Vladajuća koalicija na nivou BiH se ne može dogovoriti oko raspodjele 500 miliona KM

Na kraju šestog mjeseca Bosna i Hercegovina je i dalje bez budžeta institucija i međunarodnih obaveza za ovu godinu

Iz Ministarstva finansija nema prijedloga budžeta, a vladajući javnosti ne nude rješenja, već samo međusobne optužbe o tome ko koči raspodjelu 500 miliona KM od akciza i Regulatorne agencije za komunikacije.

Iz opozicije ističu da SNSD pokazuje političku nemoć da za Republiku Srpsku obezbijedi novac koji joj zakonski pripada.

Vladajuća koalicija na nivou BiH, koja je prošle godine, od Sarajeva, preko Banjaluke do Brisela, kao jedan od najvećih uspjeha predstavljala brzo usvajanje rekordnog budžeta, sada sa usvajanjem novog budžeta kasni sedam mjeseci.

Odluka o privremenom finansiranju institucija BiH ističe, a među koalicionim partnerima se mogu čuti samo optužbe i prebacivanje krivice za neusvajanje budžeta, koji se mora usvojiti, ali je sada samo pitanje koja strana će da popusti u svojim zahtjevima…

– Negdje blizu 500 miliona KM je blokirano – izjavio je Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg DN PS BiH.

Špiriću je odmah zatim odgovorio ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković, rekavši da zapravo SNSD koči usvajanje budžeta, jer kako je rekao, traže veći procenat za Republiku Srpsku od onog što je Trojka spremna da prihvati.

– Iz SNSD su nam rekli da su imali dogovor sa SDA da to podijele pola-pola. Neki dokumenti govore da Federacija treba dobiti više, a Republika Srpska mnogo manje novca. Ako budemo poštovali zakon Republika Srpska neće dobiti onoliko sredstava koliko priželjkuje i tu leži problem – izjavio je Elmedin Konaković, ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH.

Delegat iz kluba Srba u Domu naroda Želimir Nešković ističe da je SNSD strankama Trojke poklonio pozicije u diplomatiji da bi dobili mjesta ministra finansija i direktora Uprave za indirektno oporezivanje, ali da ni uz punu kontrolu finansija u BiH, nemaju snage da za Republiku Srpsku obezbjede veći procenat u raspodjeli spornih 500 miliona maraka.

– I da Republici Srpskoj pripadne 250 miliona maraka, taj novac SNSD vlast svakako neće biti iskorisiti za investicije i poboljšanje životnog standarda građana Srpske – kaže Nešković.

Bez budžeta, Bosna i Hercegovina ne može dobiti ni bespovratna sredstva iz Plana rasta Evropske unije. Možda i posljednji pokušaj za dogovor SNSD, Trojke i HDZ o budžetu i raspodjeli 500 miliona KM, biće najavljeni sastanak koalicije, koji bi se početkom jula trebao održati u Mostaru, piše BN.

BN

CATEGORIES
Share This