Ni SNSD nije pošteđen muka: Da li će Slavenko Ristić preuzeti Dodikovu stranku u Bijeljini

Ni SNSD nije pošteđen muka: Da li će Slavenko Ristić preuzeti Dodikovu stranku u Bijeljini

Za razliku od drugih većih gradova u Republici Srpskoj gdje SNSD već godinama jeste ili je bio na vlasti, u drugom najvećem gradu u Srpskoj, Bijeljini, stranka Milorada Dodika, narodski rečeno, ne može da se “sastavi”.

Dugogodišnju seriju izbornih poraza SNSD u Bijeljini mnogi su ranije povezivali s ličnom harizmom i “neprobojnom” stranačkom infrastrukturom SDS, koju je u tom gradu razvio pokojni Mićo Mićić.

Međutim, nakon što je sam Mićić na prošlim lokalnim izborima, iako je u međuvremenu prešao “pod skute” SNSD, izgubio gradonačelničku trku od do tada skoro potpuno anonimnog Ljubiše Petrovića, postalo je jasno da u bijeljinskom SNSD nešto ozbiljno “škripi”, te da je ta partijska organizacija “Ahilova peta” vladajuće političke stranke u Srpskoj.

“Dobra fora”

Neprestani unutarstranački obračuni između različitih struja u bijeljinskom SNSD, kao i borbe za čelnu poziciju unutar tog odbora, ponovo su kulminirali prije nekoliko dana javnim obračunom između aktuelnog šefa Gradskog odbora SNSD Bijeljina Miroslava Milovanovića i predsjednika Republikanske stranke SrpskeSlavenka Ristića, koji je, inače, poslanički mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske dobio na listi SNSD.

Povod za svađu bila je objava na društvenim mrežama gdje je Milovanovićev lik bio prikazan kao meta za pikado, što je lider bijeljinskih SNSD-ovaca odmah povezao s Ristićem i njegovom partijom.

Miroslav Milovanovic vode srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

 Dobra fora, Republikanci – napisao je Milovanović u objavi na društvenoj mreži X.

Mnogo oštriji komentar povodom novogodišnje “šale” Republikanaca ostavio je član Glavnog odbora SNSD Srđan Šekara.

– Ne možeš do cenzusa pa na listu najjačih, postaneš parlamentarac pa tučeš po nekom ko je personifikacija te najjače stranke u Semberiji, a u BN bez izborne trke i muke imaš odbornike, uđeš u većinu i birkaš funkcije… Dobri smo mi, majke mi – prokomentarisao je Šekara sukob između Milovanovića i Ristića.

“Glupavi komentari”

Predsjednik Republikanske stranke i poslanik u klubu SNSD u NS RS, Slavenko Ristić, za Srpskainfo tvrdi da su “potpune gluposti” to da on i njegova partija rade protiv SNSD u Bijeljini. Međutim, on ističe da je svima jako dobro poznato da stvari u bijeljinskom SNSD već dugo ne funkcionišu.

– To vam neću reći samo ja, već će to svi potvrditi. Čovjek koji izgubi izbore sa 17.000 glasova razlike traži nekog dežurnog krivca, a mi, kao Republikanska stranka Srpske, sami smo osvojili 11.700 glasova. To nisu glasovi za mene, već glasovi za Milorada Dodika i SNSD – kaže Ristić.

Dodaje da je “očigledno da u kontinuitetu nekim ljudima smeta što Republikanska stranka raste u Bijeljini”.

– Onda se suočavamo s nekakvim glupavim komentarima. Bilo je nekih izjava da mi nešto tajno pričamo i da nešto sabotiramo. Jedno vrijeme sam to trpio, ali više ne želim. Meni i Republikanskoj stranci saopšteno je preko televizije da smo izbačeni iz koalicije?! Da li je to normalno? Stvari su kulminirale i Milovanović je nastupio kao sjekač glava te počeo da smjenjuje ljude s pozicija koje su oni imali još za vrijeme Miće Mićića. S tim nismo imali nikakve veze – tvrdi Ristić.

Između ostalog, on ističe da o ljudima najbolje govore njihove riječi i djela.

– Ovo je sukob lokalnog karaktera. Na jednu novogodišnju šalu, koju su napravili omladinci, a ne ja, nije mi jasno da se neko toliko uvrijedio. Međutim, Bože moj, šta da se radi – kaže Ristić.

Na naše pitanje da li ima ambicije da preuzme upravljanje bijeljinskim odborom SNSD, Ristić odgovara odrečno.

– To nije istina. Bilo je tu raznih spekulacija još prije dvije godine. Vjerujte da su 80 odsto ljudi u SNSD moji lični prijatelji. Spekulacije da vrbujem ljude iz SNSD i da ih, navodno, priključujem Republikanskoj stranci takođe su potpuno netačne. Međutim, poslije svega što se desilo s lokalnim SNSD, ljudima koji su nezadovoljni svakako ću predložiti da se priključe našoj stranci. Priče da ću biti kandidat za gradonačelnika i da želim da preuzmem SNSD u Bijeljini apsolutno nemaju nikakve veze sa stvarnošću – tvrdi Ristić.

Loši kadrovi

Komentarišući za Srpskainfo sukob između čelnika bijeljinskog SNSD i Republikanske stranke, univerzitetski profesor i sociolog Drago Vuković smatra da javna polemika između Milovanovića i Ristića više pokazuje njihov lični animozitet, nego što, kako tvrdi, odražava odnose između SNSD i Ristićeve stranke.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Tačno je da SNSD u Bijeljini ima ozbiljan problem nespješnog osvajanja vlasti u ovom gradu, koji ga prati skoro 20 godina. Tu se radi o mnoštvu faktora koji su dobrim dijelom u pogrešnim političkim strategijama, u neprincipijelnim koalicijama i, svakako, u lošim kadrovskim rješenjima – ocjenjuje Vuković.

Dodaje da je, bez ikakve sumnje, bijeljinski SNSD i dalje jaka politička grupacija, ali da to, prema njegovim riječima, nedovoljno pokazuju na izborima.

– Mislim da SNSD još traga za kadrovskim rješenjima koja bi konačno dovela do boljeg rezultata u Bijeljini, a nisam siguran da je to Slavenko Ristić. SNSD mora pronaći lidera u Bijeljini koji može da napravi taj iskorak, ali i da bude prihvaćen iznutra od stranke i, svakako, da ima apsolutnu podršku vrha partije i predsjednika Dodika. Prva šansa i test predstavljaju lokalni izbori ove godine. Da li će se to i desiti, teško je sada prognozirati – kaže Vuković.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This