Nevjerovatan skandal i cenzura – zabranjena promocija knjige Lazara Radana u Muzeju Hercegovine i Trebinju

Nevjerovatan skandal i cenzura – zabranjena promocija knjige Lazara Radana u Muzeju Hercegovine i Trebinju

Nakon pola godine zavlačenja, odlaganje i odugovlačenja, direktorica Muzeja Hercegovine u Trebinju Ivana Grujić zabranila je promociju knjige o Hercegovačkom ustanku, autora Lazara Radana, u ovoj ustanovi. Da paradoks bude veći, Lazar je do prije par mjeseci bio radnik Muzeja Hercegovine, a zabrana nema nikakvo obrazloženje niti opravdanje.

Prije više od pola godine Lazar je zatražio od Grujićke odobrenje da se odobri korišćenje jedne prostorije u Muzeju Hercegovine, u trajanju nešto više od sat vremena, za promociju knjige, koja je plod obimnog naučkog rada i istraživanja u Arhivu grada Dubrovnika. Direktorica Muzeja Hercegovine prvo je dala odobrenje, potom predložila odlaganje u više navrata, da bi na kraju, posle mjeseci zavlačenja, Radanu poslala poruku da ipak ne može održati promociju, bez ikakvog obrazloženja.

Ovakva cenzura i diskriminacija, koja skakako ima političku pozadinu, je sramna i nedopustiva, i već u ponedeljak ujutru otići ću u Muzej Hercegovine na razgovor sa osionom i bahatom direktoricom, jer kao poslanik imam obavezu da zaštitim interese i prava svakog građanina.

U Muzeju Hercegovine promociju knjige organizovali su mnogi, od Ljepojevića koji je pisao hvalospjeve o Dodiku, do stranaca i brojnih autora, i nije jasno zašto je Lazar Radan jedini zabranjeni i cenzurisan!?

Jasno je da je Grujićka dobila nalog od kumova, Mirka Ćurića i Luke Petrovića, da se zabrani promocija knjige jer se boje da bi se okupilo dosta naroda da se upozna sa naučnim radom mladog istoričara, koji je student generacije, dobitnik brojnih nagrada i priznanja, ali ona mora znati da Muzej Hercegovine nije ničija prćija, već javna ustanova, i da će snositi posledice svojih sramnih odluka i ponašanja.

Ivana Grujić je kadar Grigorija Durića, koji je doveo iz Srbije u Trebinje i postavio za direktora Muzeja Hercegovine, a koja je unijela puno smutnji i loše odnose, a zbog svojih sramnih odluka mogla bi uskoro spakovati kofere, kao i njen mentor, jer niko nema pravo da ponižava i gazi Hercegovce u Trebinju, jer ako smo dobri domaćini i širokogrudi ne znači da smo svi budale i kukavice.

Da stvark budu tragičnija direktorica Grujić je tražila pomoć i zaštitu od odbornika Kluba za pravdu i red, kad joj je smanjivan budžet, i uradili smo sve u svojoj moći, ulazivali na problem, tražili od Ćurića da ne smanjuje budžet, a sada pokušava da ponizi budućeg gradonačelnika i natjera da knjigu promoviše u Novom Sadu umesto u rodnom gradu, u kome su sva vrata zatvorena. NO PASARAN!

 

Nebojša Vukanović

CATEGORIES
Share This