Nepoznat datum glasanja o rezoluciji: Sjednica Savjeta bezbjednosti UN o BiH zakazana za sutra

Nepoznat datum glasanja o rezoluciji: Sjednica Savjeta bezbjednosti UN o BiH zakazana za sutra

Sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o situaciji u BiH zakazana je za 15. maj, saopšteno je na sajtu te organizacije.

Sjednica će, kako je najavljeno, biti održana u prijepodnevnim satima po srednjeevropskom vremenu.

Međutim, datum o sjednici Generalne skupštine UN na kojoj bi se države članice trebale izjasniti o rezoluciji o genocidu u Srebrenici još nema.

Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Džazire iz SAD, na nalogu X potvrdio je da je održan sastanak u UN, ali da nije određen datum glasanja o rezoluciji o Srebrenici, “iako se to očekivalo”.

– Možda bude 16., možda drugi dan. Čeka se da se zvanično kao dodatak nacrta uvede crnogorski prvi amandman o pojedinačnoj krivici. Drugi amandman otpada. Sutra novi sastanak – naveo je Puljić.

Podsjećamo, prvi amandman Crne Gore navodi da je “krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj grupi ili zajednici u cjelini..”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, da putuje u Njujork da bi pružio odgovor onima koji bi željeli da optuže Srbe kao genocidan narod.

Varhelji je rekao da je protiv stigmatizacije srpskog naroda, ističući da kolektivna krivica i kolektivno kažnjavanje “nikad nisu bili dio evropskih vrijednosti”.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This