Nema više “žrtvovanja” za Srpsku: Niko od političara ne pomišlja na ostavku zbog sankcija

Nema više “žrtvovanja” za Srpsku: Niko od političara ne pomišlja na ostavku zbog sankcija

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srpske, Petar Đokić, treći je ministar u kabinetu aktuelnog premijera Radovana Viškovića koji je u posljednjih nekoliko mjeseci dospio na američku “crnu listu”.

Osim Đokića, pod američkim sankcijama još od ranije nalaze se ministar zdravlja i socijalne zaštite, Alen Šeranić, kao i ministar pravde, Miloš Bukejlović.

Prvi među njima, predsjednik Vlade Srpske, Radovan Višković, takođe je prije par mjeseci stavljen na crnu listu SAD, a pod američkim ili britanskim sankcijama, praktično, nalazi se skoro cijeli politički vrh Republike Srpske – od predsjednika Srpske Milorada Dodikasrpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanovićpredsjednika Narodne skupštine, Nenada Stevandića, zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda BiH, Nikole Špirića

Vidljive posljedice

Iako je ministar finansija u Vladi Republike Srpske, Zora Vidović, prilikom nedavnog obraćanja poslanicima Narodne skupštine RS priznala da cijela Srpska trpi finansijske posljedice zbog, kako ih je nazvala, “tihih sankcija”, nijedan od političara koji se nalaze na “crnim listama” nije, makar hipotetički, čak ni pomenuo mogućnost da se povuče sa “scene” kako Srpska i njeni građani ne bi plaćali njihove cehove.

Dobri poznavaoci i hroničari ovdašnjih političkih prilika, između ostalog, često podsjećaju na stavove koje je aktuelni predsjednik Republike Srpske i lider SNSD, Milorad Dodik, prije nešto više od dvije decenije imao kad je u pitanju “žrtva” domaćih političkih lidera za dobrobit naroda, odnosno njegovih tadašnjih javnih poziva Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću da se predaju Haškom tribunalu, ili pak njegovih ocjena o smjeni bivšeg predsjednika Srpske, Nikole Poplašena, od strane OHR.

Put u izolaciju

Politički analitičar Tanja Topić za Srpskainfo kaže da nije realno očekivati da će bilo koji od sankcionisanih političara podnijeti ostavku, iako je, prema njenim riječima, vidljivo da se to odražava na prilike u Republici Srpskoj.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tanja Topić– Vidljivo je da Republika Srpska sve više pada u izolaciju te da joj se uskraćuje pristup finansijskim sredstvima. Mislim da bi negdje bilo logično da političari koji su pod sankcijama makar promijene politički kurs ili retoriku i prestanu s uvlačenjem u sve dublje probleme cijelog entiteta – kaže Topićeva.

– S druge strane, u svakodnevnom životu vidimo da sankcije stežu obruč maltene oko svakog građanina Republike Srpske i da se osjećaju posljedice, a moguće je očekivati da će posljedice biti još teže. Stiče se utisak da je ovo tek početak, da će taj proces biti još puno teži i zahtjevniji, a da iz toga niko u Republici Srpskoj nije naučio lekciju – smatra Topićeva.

Ona tvrdi da stavljanje na američku crnu listu i te kako pogađa domaće lidere koji su tamo “prikačeni”, iako oni poručuju da ih to ni najmanje ne dotiče.

– Apsolutno su time pogođeni i svako ko pokušava da minimizira značaj sankcija nalazi se u zabludi. Ako ih sankcije, posebno one američke, ne pogađaju, zašto svake godine izdvajaju ogromnu sumu novca za lobiranje u toj zemlji? Zašto lobirati i trošiti novac poreskih obveznika u zemlji koja vas ne zanima – pita Topićeva.

Politička korist od sankcija

Politikolog Velizar Antić ocjenjuje da je teško porediti sadašnje vrijeme s onim kada je predsjednik SNSD pozivao nekadašnje srpske lidere da se predaju i odstupe s političke scene kako bi spasili Srpsku.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Promijenjeni su uslovi u odnosu na onaj period kad je Dodik pozivao Karadžića da se preda kako bi “oslobodio narod” i kako čitava Srpska ne bi trpila posljedice jer je on pod pritiskom, sankcijama ili što je traženo njegovo izručenje Hagu. U to vrijeme Zapad je bio na vrhuncu svoje moći i diktirao sve uslove i dešavanja na svjetskom nivou, a mi smo tada zaista mnogo zavisili od njih. U ovom trenutku to nije tako, promijenili su se uslovi na globalnom nivou, a ni Srbi više nisu toliki “negativci” kakvi su bili ranije – tvrdi Antić za Srpskainfo.

Ističe da je sadašnjim sankcijama SAD prema domaćim političkim liderima blokirana njihova imovina, ukoliko je uopšte imaju u SAD.

– Blokirani su im neki poslovi koje oni nisu ni imali s tim državama. Njima je to blokirano zbog korupcije koju rade ovdje, a ograničili su im saradnju sa SAD, Velikom Britanijom i nekim zemljama s kojima nisu ni sarađivali. Oni, realno, nisu oštećeni tim sankcijama. Naprotiv, zahvaljujući sankcijama oni imaju političku korist, jer se u narodu predstavljaju kao neko ko je njihov zaštitnik, a taj “mrski” Zapad zbog toga ih teroriše i proganja. Generalno, mislim da je ovaj pristup sa sankcijama, koji su zauzele SAD i zapadne zemlje pogrešan i kontraproduktivan – ocjenjuje Antić.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This