“Nećemo mirno sjediti i gledati kako Dodik rastvara BiH” Marfi objasnio politiku SAD

“Nećemo mirno sjediti i gledati kako Dodik rastvara BiH” Marfi objasnio politiku SAD

Ambasador SAD u BiH Majkl Marfi izjavio je da njegova zemlja neće sjediti sa strane i mirno gledati kako predsjednik Republike Srpske i lider SNSD Milorad Dodik “rastvara BiH i vodi je prema sukobu”.

Gostujući u programu FTV, Marfi je, između ostalog, komentarisao jučerašnji govor predsjednika Rusije Vladimira Putina, odnosno njegovu izjavu da se stavovi Rusije, kad je u pitanju stanje u BiH, podudaraju sa stavovima rukovodstva Republike Srpske.

 SAD su bile i ostaju najsnažniji partner BiH i njen najveći prijatelj. U proteklih 30 godina centar našeg angažmana bio je teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. Fokus našeg angažmana se nije promijenio niti će se promijeniti zbog izjava koji daju lokalni politički akteri ili neko iz neke druge zemlje, poput predsjednika Rusije. U određenoj mjeri, ono što je Putin rekao nije ništa novo. Ruska ambasada je davala slične izjave oko situacije u BiH. Te izjave su pogrešne, netačne, zasnovane na pogrešnim informacijama i pravnim fantazijama. I to se ne mijenja zato što se to govori u Moskvi ili u ruskoj ambasadi u BiH – rekao je Marfi.

Dodao je da je u BiH potrebno unaprijediti klimu za privatni sektor, koji bi doveo do ekonomskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta.

– Korupcija je ozbiljna prijetnja demokratiji i ekonomiji i budućem prosperitetu BiH. Postoji potreba da se ojačaju demokratske institucije, reforme izbornog procesa. Ljudi moraju biti uvjereni da će se njihov glas brojati kako su i glasali. To nije jednostavno, za nešto će biti potrebno više vremena. Potrebna je trajna posvećenost političkih lidera da grade konsenzus i postižu kompromis. SAD žele višeg i bržeg napretka. Bilo je napretka, ali nedovoljno – istakao je Marfi.

Govoreći o SDA i njenom lideru Bakiru Izetbegoviću, američki ambasador naveo je da sa tom strankom SAD imaju dobre odnose, posebno ističući vrijeme kada se na čelu te partije nalazio Sulejman Tihić.

– Nažalost, to se promijenilo. Mi smo otvoreni da sarađujemo s SDA i članovima stranke koji žele da urade ispravnu stvar. On (Bakir Izetbegović) voli da kaže da su SAD napustile BiH, da smo se promijenili. Naša politika je jasna, ne zasniva se na ličnostima. On se promijenio. On je stavio lične i finansijske interese iznad interesa stranke i zemlje. Žao mi je što se to desilo. To nigdje nije jasnije nego način na koji je upravljao s OBA. To je užasno za zemlju, podrivalo je jako važnu reformu – ocijenio je Marfi.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This