„Neće se braniti ćutnjom“ Završeno saslušanje Izetbegovića u SIPA

„Neće se braniti ćutnjom“ Završeno saslušanje Izetbegovića u SIPA

Završeno je saslušanje Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, koji je danas u prostorijama SIPA ispitan zbog prijave prema kojoj se tereti „za izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje“.

Izetbegović je za okupljene novinare dao kratak komentar.

– Nema baš ničega što bi se moglo dovesti u vezu sa izazivanjem nacionalne, vjerske i rasne mržnje – rekao je Izetbegović.

S druge strane, njegov advokat, Senka Nožica, bila je nešto opširnija.

– Gospodin Izetbegović je danas dobio te rečenice koje navodno predstavljaju govor mržnje i koje naravno ni prema kom kriterijumu to ne mogu predstavljati. I sasvim sigurno da je mogao dati svoju odbranu, međutim, kao advokat sam iznenađena da se nekome na teret stavljaju rečenice izdvojene iz nekakvog teksta jer tužilac koji vodi računa o standardima koji postoje kada su ova djela u pitanju mora znati da jedino integralni tekst može reći u kom kontekstu je šta rečeno i da li to može predstavljati govor mržnje – pojasnila je Nožica.

Zatim je navela da su kao odbrana zatražili da im se ustupi taj integralni tekst iz kojeg su izvedene rečenice po kojima je sačinjena prijava.

– Ukoliko nemaju taj tekst mi ćemo ga pribaviti tužiteljki jer ćemo na taj način raditi njen posao – dodala je Nožica.

Nožica je podsjetila da je Izetbegović političar i da se neće ćutnjom braniti.

– On će reći sve što misli, ali ćemo reći upravo onim izjavama na bazi kojih oni sada pokreću krivične postupke izdvajajuće nekakve rečenice koje same za sebe apsolutno ništa ne predstavljaju – kazala je Nožica.

Poručila je da se nada da će tužilaštvo biti manje, kako kaže, ostrašćeno, stručno i manje politički orijentisano i da će obustaviti ovu istra

Podsjećamo, juče su po istoj prijavi izjavu u SIPA dali i direktor Memorijalnog centra Srebrenica, Emir Suljagić, te Reuf Bajrović.

Njih trojicu je prijavio Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske Republikanske stranke prije dvije godine.

Kada je u pitanju Bakir Izetbegović, Ćulum je precizirao da je Tužilaštvo kao sporno uvidjelo njegov govor na predizbornom skupu u Hadžićima održanom prije dvije godine.

Izetbegović se juče oglasio povodom saslušanja kazavši da je poziv njemu, Suljagiću i Bajroviću umjesto negatorima genocida, kako ističe, jasna poruka.

– Bosna i Hercegovina je država u kojoj se nekažnjeno negira, pa čak i psuje genocid, neljudski i necivilizovano se u televizijskim emisijama o genocidu pričaju bizarni vicevi, glorificiraju se ratni zločinci, verbalno i fizički napadaju imami i povratnici, vrijeđaju čitavi narodi, naročito Bošnjaci. U svemu navedenom prednjači predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, koji je prije nekoliko dana negirao genocid posebno drsko i provokativno, u samoj Srebrenici. Tužilaštvo BiH je gluvo, nijemo i slijepo na izjave kojim se negira genocid, vrijeđaju žrtve i narodi. Ni Dodika, ni druge negatore genocida nikada nisu pozvali na saslušanje. Nisu to učinili ni kada je Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke, glorificirao ratnog zločinca, Slobodana Praljka, i zagovarao obnavljanje tzv „Herceg-Bosne“. Ali, po prijavi istog tog Raguža Tužilaštvo BIH je izdalo naredbu SIPA da pozove mene, direktora Memorijalnog centra Srebrenica, Emira Suljagića, i političkog analitičara, Reufa Bajrovića – naveo je Izetbegović.

Bajrović je nakon saslušanja poslao poruku da ga terete jer je pružio podršku Azri Zornić.

– Dobro došli u Sjevernu Koreju! između ostalog me terete jer sam tvitao ‘Azra Zornić je moj lični heroj’. Sjeverna Koreja, Rusija, Bjelorusija… Izaberite – naveo je Bajrović, prenosi N1.

Osim Bajrovića, juče je u SIPA saslušan i direktor Memorijalnog centra Potočari, Emir Suljagić.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This