„Nadam se da će EU donijeti ispravnu odluku“ Konaković u Rimu upozorio na bezbjednosne rizike neotvaranja pregovora sa BiH

„Nadam se da će EU donijeti ispravnu odluku“ Konaković u Rimu upozorio na bezbjednosne rizike neotvaranja pregovora sa BiH

Ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković rekao je danas u Rimu da se nada da će EU u martu donijeti ispravnu odluku na predstojećem sastanku Evropskog vijeća što će omogućiti otvaranje pristupnih pregovora.

Konaković je na sastanku ministara inostranih poslova zemalja zapadnog Balkana i ministara inostranih poslova grupe “Prijatelji zapadnog Balkana” istakao da je Savjet ministara BiH, poslije više od decenije zastoja, uspio napraviti teške unutrašnje kompromise, od kojih mnogi nisu politički popularni, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova.

U okviru sesije pod nazivom “Zajednički rad na ubrzanju procesa evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana”, Konaković je rekao da razumije da proširenje nije popularno, posebno u godini evropskih izbora, ali da lideri EU moraju biti lideri, gledati nekoliko koraka unaprijed, vidjeti političke posljedice i bezbjednosne rizike neotvaranja pregovora sa BiH.

Na drugoj sesiji pod nazivom “Rast i integracija: doprinos privatnog sektora”, Konaković je govorio o značaju dublje ekonomske integracije zapadnog Balkana i EU, čime bi se poboljšao životni standard u regionu koji je svjedok velikih migracija stanovništva u evropske zemlje u potrazi za boljim prilikama.

Konaković se osvrnuo na važnost zajedničkog regionalnog tržišta u okviru Berlinskog procesa kao snažnog instrumenta, ne samo za bržu integraciju u jedinstveno tržište, već i za ubrzanje nacionalnog i regionalnog ekonomskog rasta.

On je rekao da BiH podržava ideju daljeg ekonomskog usklađivanja zapadnog Balkana kroz zajedničko regionalno tržište sa jedinstvenim tržištem EU.

Na Ministarskom sastanku razgovaralo se o predstojećim zadacima u 2024. godini koji se odnose na integraciju regiona u EU, te jačanju koordinisanog pristupa nad prioritetnim pitanjima.

Uz ministre inostranih poslova zemalja zapadnog Balkana, sastanku je prisustvovalo i sedam zemalja članica EU koje čine grupu “Prijatelji zapadnog Balkana”, a to su Italija, Austrija, Češka, Hrvatska, Slovačka, Grčka i Slovenija.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This