„Na sastanak u Palatu Republike kao na pijacu“ Ko je pustio izvjesnog Kiku da degradira institucije Srpske (VIDEO)

„Na sastanak u Palatu Republike kao na pijacu“ Ko je pustio izvjesnog Kiku da degradira institucije Srpske (VIDEO)

Snimak izvjesnog Milomira Kike Klincova iz Banjaluke, koji je napravljen u kabinetu Predsjednika Republike Srpske, izazvao je lavinu negativnih reakcija, a ni dva dana od pojavljivanja videa u javnosti iz Palate Republike nema zvaničnog objašnjenja o ovom događaju.

Iako javnost pita kojim povodom je izvjesni Kiko boravio u Palati Republike i zbog čega mu je dopušteno da pravi rijaliti od te institucije, zvaničnog objašnjenja za sada nema.

Kiko se na snimku hvali poznanstvom sa predsjednikom Srpske, Miloradom Dodikom, i direktorom UKC RS, Vladom Đajićem, te poručuje da su oni “tim koji će izvesti ovaj narod na dobar put”, što je u javnosti izazvalo oštru raspravu o tome koju funkciju obavlja navedena osoba i da li je ovim videom degradirana institucija Predsjednika Srpske?

Da bruka bude veća, izvjesni Kiko je u Palatu Republike, što je vidljivo na videu, ušetao u trenerci, sportskoj majici i patikama i sve vrijeme ima tamne sunčane naočare na očima.

Institucije Srpske imaju propisana pravila oblačenja po kojima je, između ostalog, zabranjeno dolaziti u sportskoj odjeći, majicama na bretele, kratkim suknjama ili hlačama, sandalama i slično.

Pojedini novinari su vraćani sa ulaznih vrata pojedinih institucija Republike Srpske čak i zbog patika.

Kako je onda izvjesni Kiko ušao u najvišu instituciju Republike Srpske u sportskoj odjeći i ko mu dozvolio da snima video?

Komunikolog Mladen Bubonjić ističe da su brojna pitanja ostala otvorena nakon ovog skandaloznog videa.

Na pitanje da li je ovim degradirana institucija Predsjednika Srpske, Bubonjić ističe da se o ovom problemu može raspravljati iz više aspekata.

– Možemo postaviti pitanje da li iko više od ovih koji obavljaju funkcije može degradirati institucije Srpske, na način na koji ih obavljaju. Ako to zanemarimo i fokusiramo se samo na ovaj događaj, to je zaista nesvakidašnji incident. Zamislite da je Srpska država, kao što nije, da je normalna država, kao što nije, i da je uporedite sa nekom državom kao što je, na primjer Danska, Irska i slično – kaže Bubonjić.

Zamislite, dodaje on, da se u jednoj takvoj instituciji, kao što je Palata Republike, neka osoba, poput dotičnog Kike, snima i objavljuje video u kojem se obraća građanima u ime predsjednika.

– Šta bi se, recimo, desilo da u Bijelu kuću u Vašingtonu uđe neka osoba u trenerci, snimi se i kaže: „Ja sam u Bajdenovom timu, čuvaćemo Amerikance“. To bi bio skandal neviđenih razmjera – ističe Bubonjić za Srpskainfo.

On kaže da se postavlja pitanje kako je ova osoba uopšte ušla u Palatu Republike tako obučena, šta je u tom momentu radilo obezbeđenje i da li uopšte postoji neki protokol.

Mladen Bubonjić
FOTO: FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Kada se sve to sagleda, kako kaže Bubonjić, i neka prethodna dešavanja, javnost se treba sa razlogom upitati čije su to institucije.

Da li je to, kaže on, privatno vlasništvo ili vlasništvo Republike Srpske i ovog naroda.

Bubonjić pita da li postoji ikakav protokol u ovim institucijama ili je to privatno vlasništvo onih koji trenutno obavljaju određenu funkciju.

On ističe da vjerovatno ima onih kojima je ovaj video bio simpatičan, prije svega članovima SNSD i ljudima bliskih Dodiku, ali da je mnogo veći broj bio onih koji su bili razočarani ovakvim degradiranjem institucija Srpske.

– Ima i onih iz bliskog Dodikovog okruženja kojima smeta takvo ponašanje i koji smatraju da to šteti ugledu, ne samo njemu, već i instituciji koju predstavlja. Na primjer, njegova kćerka Gorica je objavila status na mreži X iz kojeg se može vidjeti da i njoj smeta taj video – navodi Bubonjić.

Kada nekoga prima predsjednik, kako ističe Bubonjić, trebao bi da postoji protokol.

– Pod broj 1, ne možete takvi ući u jednu tako ozbiljnu instituciju. Pod broj 2, kada završi sastanak protokol predsjednika ne ostavlja osobu, koja je gost, samu u tim prostorijama. Kada izađe štićena osoba, u ovom slučaju predsjednik Republike Srpske, nepojmljivo je da obezbjeđenje ili protokol ili bilo ko drugi dozvoli toj osobi da ostane u tim prostorijama i još da snima video – kaže Bubonjić.

On ističe da je to vjerovatno bio neki neformalni sastanak Dodika i te osobe, što opet otvara pitanje šta predsjednik Republike radi sa takvom osobom.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This