MOĆ JE U NJIHOVIM RUKAMA Srpskainfo i „EuroBlic“ objavljuju listu 50 najuticajnijih pojedinaca u Republici Srpskoj

MOĆ JE U NJIHOVIM RUKAMA Srpskainfo i „EuroBlic“ objavljuju listu 50 najuticajnijih pojedinaca u Republici Srpskoj

Objavljujemo još jednu tradicionalnu listu najuticajnih pojedinaca u Republici Srpskoj. Srpskainfo i „EuroBlic“ su se zaustavili na broju 50, ali je jasno da to nije i konačan spisak onih koji vedre i oblače našim životima.

Svjesni da svaki izbor sa sobom nosi i dozu subjektivnosti, učinili smo maksimalno da bi lista pred vama bila što objektivnija.

Ona je rezultat našeg istraživanja, anketiranja različitih društevnih grupa u Srpskoj u proteklim sedmicama, ali i strogog poštovanja unaprijed utvrđenih kriterijuma: finansijski i politički uticaj, prepoznatljivost u javnosti, lična harizma, lični autoritet i autoritet institucije koju predstavljaju, te lakoća ostvarivanja ciljeva.

Kao i svaki put, očekujemo da lista izazove brojne reakcije javnosti, svjesni da svako ima svog favorita.

1. Milorad Dodik

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Predsjednik Republike Srpske i SNSD, najjače političke partije u Srpskoj, i dalje je najuticajnija ličnost u Republici. To pokazuju političke prilike u BiH, ali i ankete koje smo proteklih sedmica proveli.

Dodik i SNSD predvode vlast u Srpskoj i čine vlast na nivou BiH, zajedno sa koalicionim partnerima od kojih, istina, mnogi ne bi bili tu gdje jesu bez moći SNSD. Dodikova politička moć neprestano traje od 2006. kada je po drugi put postao premijer RS, te je jedan od najdugovječnijih vladara u našem dijelu Evrope.

Osim političke, za njegovo ime povezuje se i porodična finansijska moć, kao i moć njemu bliskih saradnika, ali i brojne afere koje nikada nisu istražene do kraja. Zbog sankcija Zapada, okreće se Istoku. Redovan je gost kod predsjednika Rusije Vladimira Putina, mađarskog premijera Vikora Orbana, a ima i korektne odnose sa Kinom. U prilog mu ide i pobjeda desničarskih stranaka na evropskim izborima u pojedinim državama EU.

Međutim, pitanje je da li će iduću listu 50 najuticajnijh dočekati na prvoj poziciji jer su u toku procesi koji bi mogli da utiču na Dodikovu političku budućnost. Predsjedniku RS pred Sudom BiH sudi se zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, a jedan od potencijalnih ishoda je zabrana političkog djelovanja. Dodatne američke sankcije protiv njega, članova porodice i njihovih firmi, dovele su do gašenja bankovnih računa i intenzivnije ih uzdrmale nego ranije odluke američke administracije.

2. Željka Cvijanović

Željka Cvijanović srpski član predsjedništva bih, intervju
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Srpski član Predsjedništva BiH. Važi za jednog od najbližih saradnika Milorada Dodika, jedan je od najuticajnjih funkcionera SNSD i zagovornik tvrde nacionalne političke struje. Glatko je postala član Predsjedništva BiH sa više od 100.000 glasova razlike u odnosu na protivkandidata.

Međutim, Cvijanovićeva se, zajedno sa Dodikom i političkim vrhom RS, takođe našla na američkoj „crnoj listi“, te joj je zabranjen ulazak u SAD. Među svoje uspjehe ne može da ubroji razvoj situacije oko usvajanja Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, jer su ostali članovi Predsjedništva i ambasador Zlatko Lagumdžija radili iza njenih leđa. Ipak, Cvijanovićeva je redovnim izvještavanjem GS UN uspjela da se čuje glas Republike Srpske.

3. Jelena Trivan

Jelena Trivan
FOTO: MTEL

Generalna direktorka kompanije m:tel. Prije dolaska na čelo kompanije m:tel, Jelena Trivan proglašena je najuspješnijim menadžerom u Srbiji dvije godine zaredom, a za ostvarene rezultate u privredi.

U tom duhu, nastavlja da niže poslovne uspjehe, pa rezultati kompanije m:tel, u periodu od dolaska Jelene Trivan za generalnu direktorku, bilježe znatan rast, i ova kompanija na kraju prvog kvartala 2024. dostiže najviši stepen likvidnosti od svog osnivanja. Godinu 2023, m:tel je zaključio rekordnim finansijskim rezultatom i ostvarenom dobiti višom za 304 odsto u odnosu na 2022. Ukupni prihodi kompanije m:tel za 2023. godinu uvećani su za 63,11 odsto u odnosu na ukupne prihode ostvarene u prethodnoj godini.

Impresivne finansijske rezultate m:tel-a prati i jednako značajno ulaganje u oblast društvene odgovornosti ove kompanije, što je naročito važan segment po kojem je generalna direktorka Jelena Trivan poznata u zajednici. Od 2022. aktivni je član Poslovnog savjetodavnog vijeća UNICEF BiH, kao i dobitnica Zlatnog grba grada Banjaluka, upravo za izuzetan doprinos razvoju kako Banjaluke, tako i Republike Srpske i cijele BiH, odnosno trajnom i pozitivnom uticaju na okruženje koji je ostavila kao pojedinac.

4. Jefrem

vladika jefrem
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Jedan od najdugovječnijih vladika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, za banjalučkog episkopa je izabran 1980. godine, a ove godine postao je mitropolit. Svojevremeno je bio jedan od najozbiljnih kandidata za patrijarha, što govori o njegovom uticaju u crkvenoj hijerarhiji, ali i poštovanju od strane episkopa. U Banjaluci ugošćava političare iz vlasti, ali i opozicije, koji se utrkuju za njegov blagoslov. Smatra se najuticajnijim vladikom u Republici Srpskoj.

5. Igor Dodik

Igor Dodik
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Sin predsjednika Republike Srpske. Godinama se za njega veže politička i finansijska moć iz sjenke, ali je sada izvanično ušao u politiku postavši organizacioni sekretar SNSD. Prema mnogima, potencijalni je nasljednik Milorada Dodika na čelu SNSD, a u međuvremenu je stalni član delegacije SNSD i Republike Srpske na zvaničnim sastancima od stranačkom i republičkog značaja. Kadrovska politika SNSD nezvanično je prepuštena njemu.

6. Mladen Milanović Kaja

Mladen Milanović Kaja
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Nezvanično najbogatiji biznismen u Republici Srpskoj. Osnovna firma „MG Mind“ bavi se poslovima niskogradnje, visokogradnje, trgovinom i prometom nekretnina. Milanović gradi poslovno-stambene zgrade u centru Banjaluke i njegovo ime se u koloarima spominje kada se govori o presudnom uticaju biznismena na odluke gradske vlasti. Između ostalog, vlasnik je banjalučke „Tržnice“ i „Čistoće“.

Kaja je poslovno carstvo proširio i na bankarstvo, odnosno na Novu banku a.d. Banjaluka i Atos banku a.d. Banjaluka, bivša Sberbanka. Kapital ima i u firmama u Sloveniji. Nedavno je posredstvom svoje kompanije “MG Mind”, kupio nedovršeni poslovni dio velikog sportsko-poslovnog kompleksa Stožice u Ljubljani, od slovenačkog biznismena Izeta Rastodera, poznatog kao “Kralj banana”. Milanovića odavno povezuju sa vladajućom strukturom u Republici Srpskoj, na čelu sa Miloradom Dodikom. Otuda se Dodikovo ime pojavilo u slovenačkim medijima i kada je Kaja kupio kompleks u Lubljani.

7. Srđan Amidžić

Srđan Amidžić
FOTO: SRNA

Ministar finansija i trezora BiH, dr ekonomskih nauka. Svojevremeno je bio narodni poslanik i „desna ruka“ bivšeg gradonačelnika Banjaluke, Igora Radojičića. Profesor je na banjalučkom Ekonomskom fakultetu. Nakon skoro četiri godine političkog mirovanja, Amidžić se ponovi vinuo u visinu i postao jedno od iznenađenja na našoj listi. Prvo ga je Gradski odbor SNSD Banjaluka predložio za ministra, a onda je izabran i za generalnog sekretara stranke. U društvu Igora Dodika „snimio je stanje“ u svakom gradskom/opštinskom odboru SNSD, što govori o povjerenju koje uživa u vrhu SNSD. Jedan od agilnijih ministara u Savjetu ministara BiH.

8. Draško Stanivuković

Draško Stanivuković gradonačelnik Banjaluke
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Gradonačelnik Banjaluke i potpredsjednik PDP. U žiži interesovanja javnosti već godinama, naročito nakon što je prije nepune četiri godine postao gradonačelnik. I pored dosada najvećih neslaganja u PDP, dobio je podršku stranke da bude kandidat za još jedan mandat gradonačelnika, a ankete mu idu u prilog. Tvrdi da je već ispunio sva predizborna obećanja, poput besplatnih udžbenika za osnovce, karata gradskog prevoza za penzionere, besplatnih priključaka za vodu…

Uspio je da omekša kritike republičke vlasti, što mnogi u opoziciji ne odobravaju, smatrajući to političkim približavanjem Stanivukovića i SNSD. Ostvario je prisne veze sa Srpskom pravoslavnom crkvom i vladajućom partijom u Srbiji i napravio otklon od pomirljive retorike prema Sarajevu, s kojom je startovao na mjestu prvog čovjeka Banjaluke.

9. Radovan Višković

Radovan Višković došao pred sud BiH
FOTO: SRNA

Predsjednik Vlade Republike Srpske. Godinama jedan od ključnih ljudi SNSD. Ostao je da vodi Vladu RS iako je svojevremeno osvojio mandat poslanika u Predstavničkom domu BiH sa 34.752 glasa. Otvorenim i često nesmotrenim izjavama stekao je nesumnjivu prepoznatljivost u javnosti. U političkom smislu, Viškoviću treba odati priznanje zbog toga što u drugom mandatu uspjeva da vodi Vladu RS na čiji sastav nije mogao da utiče, naročito kada su u pitanju ministri iz koalicionih stranaka.

10. Luka Petrović

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Dugogodišnji generalni direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“, bivši gradonačelnik Trebinja, poslanik u NSRS i donedavno generalni sekretar SNSD. Sada je potpredsjednik SNSD zadužen za kadrovska pitanja, što je oblast za koju se odavno veže njegov uticaj. “Elektroprivreda Republike Srpske”, jedina na Balkanu kao državna kompanija, gradi vlastitim resursima Hidroelektranu “Dabar” snage 160 megavata, tri hidroelektrane na Bistrici snage 38 megavata i jednu hidroelektranu na rijeci Lim snage 36,5 megavata.

11. Tijana Bošković

FOTO: M. JAKOVLJEVIĆ/ RINGIER
FOTO: M. JAKOVLJEVIĆ/ RINGIER

Kapiten odbojkaške reprezentacije Srbije, porijeklom iz Trebinja, jedna od najboljih srpskih odbojkašica u istoriji. Sa reprezentacijom dva puta osvojila zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu – 2018. i 2022. godine, dva srebra i jednu bronzu na Evropskom prvenstvu, te drugo i treće mjesto na Olimpijskim igrama. Odbojkašica velikog srca, dobitnica brojnih ličnih priznanja, poput najkorisnije igračice Svjetskog prvenstva 2022, najbolje odbojkašice Srbije iste godine, najboljeg korektora na Evropskom prvenstvu 2021… Trenutno nastupa u Turskoj.

12. Vlado Đajić

Vlado Đajić plješće
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Neurolog, univerzitetski profesor, generalni direktor najveće zdravstvene ustanove  – UKC Republike Srpske i predsjednik Gradskog odbora SNSD Banjaluka. Važi za najljućeg političkog rivala gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću. Đajićeva prisnost s ljudima i njegovi nesvakidašnji javni nastupi doveli su do toga da postane jedna od najupečatljivijih javnih ličnosti u Srpskoj.

13. Jelena Trivić

JELENA TRIVIĆ NARODNI FRONT
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Predsjednica Narodnog fronta, jedne od opozicionih stranaka u RS. U veoma kratkom roku, od osnivačke skupštine NF u maju prošle godine uspjela je da formira odbore širom Republike Srpske. Na idućim lokalnim izborima stranka će imati svoje kandidate za (grado)načelnike Banjaluke, Gradiške, Šipova, Bratunca i Rudog, uz mogućnost kandivovanja u još nekim opštinama. Odborničke liste imaće u većini lokalnih zajednica. Predsjednica stranke Jelena Trivić biće kandidat za gradonačelnika Banjaluke i ubijeđena je u pobjedu jer kaže da se bori „protiv dva režimska kandidata“. Kandidatura je veoma hrabra odluka nakon sumnjivog poraza u trci za predsjednika RS, koji nikada zvanično nije priznala. Trvićeva slovi za principijelog borca protiv politike aktuelne vlasti u Srpskoj.

14. Nenad Stevandić

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Predsjednik Narodne skupštine RS i Ujedinjene Srpske – jedne od koalicionih patija vlasti. Stevandić je nosilac druge republičke funkcije po značaju, odmah iza predsjednika Republike Srpske. U političkoj liniji prati politiku Dodika, što je i razlog zbog koga su mu SAD uvele sankcije. Na „crnu listu“ medijske i NVO zajednice došao nakon usvajanja kriminalizacije klevete u RS, a zbog gaženja zaključaka NSRS često je na meti kritika opozicije.

15. Zoran Tegeltija

Zoran Tegeltija
FOTO: FENA/HAZIM ALJOVIĆ

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, institucije od čijih prikupljenih prihoda zavise svi budžeti u BiH. Jedan od najznačajnijih funkcionera SNSD. Vrsan ekonomista, bivši ministar finansija Srpske i bivši predsjedavajući Savjeta ministara BiH. Prije prelaska na direktorsko mjesto kratko je bio ministar finansija i trezora BiH. Tegeltija ima i zavidnu glasačku bazu. Na prošlim opštim izborima osvojio je najviše glasova od svih kandidata SNSD za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, ali nije preuzeo mandat poslanika.

16. Nemanja Majdov

Nemanja Majdov
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Svjetski i evropski prvak u džudou, porijeklom iz Istočnog Sarajeva. Predsjednik RS Milorad Dodik, povodom 9. januara Dana Republike, odlikovao ga je Ordenom časti sa zlatnim zracima. Dodik je najavio gradnju trening centra na Jahorini koji će nositi ime Majdova. Nemanja je pokrenuo vlastitu akademiju za džudiste.

17. Nikola Pejaković Kolja

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Banjalučki glumac, reditelj, scenarista i muzičar, jedan od najpoznatijih u Srbiji. Regionalnu slavu stekao je kao scenarista i glumac popularnih TV serija „Meso“ i „Kosti“, a trilogija je završena više nego uspješnom „Kožom“. Bio je koscenarista mega popularnog filma „Toma“. Publika je mogla da ga gleda u novoj sezoni popularne serije „Složna braća“.

18. Srđan Babić

Srđan Babić s patikama
FOTO: SPARTAK MOSKVA

Srpski fudbalski reprezentativac, rođen u Banjaluci. Odličnim igrama izborio povjerenje selektora Dragana Stojkovića Piksija koji ga je uvrstio u tim za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj. Postao je heroj nacije kada je u utakmici protiv Bugarske postigao gol koji je Srbiju odveo na veliko takmičenje, poslije pauze od čak 24 godine.

19. Bojan Risović

Bojan Risović vlasnik Tropika
FOTO: RTRS/SCREENSHOT

Vlasnik Tropik maloprodaja, Tropik nekretnine i Tropik ribarstvo. Tropik maloprodaja je najveći domaći maloprodajni lanac u Republici Srpskoj i firma se godinama nalazi u vrhu po prometu, ali i po dobiti. Bojan i njegov otac Mirko spadaju u najbogatije biznismene u regionu.

20. Dejan Ljevnaić

Dejan Ljevnaić direktor OC Jahorina
FOTO: OC JAHORINA

Generalni direktor Olimpijskog centra „Jahorina“, koji pod njegovim rukovodstvom bilježi rekorde. Tokom prošle zimske sezone Jahorina je imala 250.000 posjetilaca sa čak 1,8 miliona prolaza. Osim toga, Ljevnaić se ne libi da javno ukaže na probleme, s ciljem poboljšavanja ponude i privlačenja još većeg broja gostiju.

21. Srđan Kondić

Srđan Kondić
FOTO: ADDIKO BANKA

Predsjednik Uprave Addiko banke Banjaluka i doktor ekonomskih nauka, dobitnik je prestižnog priznanja „Najbolji bankar“ za 2023. godinu. Pod njegovim vođstvom, banka je postala lider u kreditiranju stanovništva i malih i srednjih preduzeća u Republici Srpskoj, ostvarivši najveću dobit u istoriji svog poslovanja, unazad 42 godine. Tokom prošle godine, Addiko banka je proglašena za najbolju banku u BiH i najpoželjnijeg poslodavca u finansijskom sektoru BiH.

Pored svojih obaveza u Addiko banci, Kondić je angažovan i na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, kao docent na predmetu Bankarstvo. U toku karijeri je stekao značajno iskustvo i u ključnim bankarskim institucijama BiH. Takođe, predsjednik je Udruženja poslodavaca finansijskog sektora RS i član Upravnog odbora Udruženja banaka BiH.

22. Nedeljko Čubrilović

Nedeljko Čubrilović, lider Demos
FOTO: DEMOS/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Ministar saobraćaja i veza Srpske i predsjednik Demokratskog saveza DEMOS – jedne od ključnih stranaka vladajuće koalicije u RS. Doajen političke scene u RS koji je do sada obavljao istu ministarsku funkciju u dva mandata, a dva manata je bio predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske. Uspješno vodi DEMOS nakon turbulentnog izlaska iz DNS 2018.

23. Željko Majić

Željko Majić biskup
FOTO: LAUDATOTV/YOUTUBE/SCREENSHOT

Novi banjalučki biskup. Na toj poziciji naslijedio Franju Komaricu koji je biskup bio od 1989. godine. Šta za Hrvate i Hrvatsku znači ova biskupija govori i podatak da je ustoličenju Majića prisustvovao i predsjednik Vlade Hrvatske, Andrej Plenković.

24. Mile Radišić

mile radišić
FOTO: SRPSKAINFO

Vlasnik firme “Grand trejd” Banjaluka, koja je najprepoznatljivija po gradnji poslovnog i stambenog kompleksa u centru Banjaluke. Dovode ga u bliske poslovne i porodične veze s Miloradom Dodikom. Radišićeva kompanija je jedina ispunila uslove i javila se na tender za kupovinu poslovne zgrade za smještaj UIO BiH u Banjaluci za oko 98,5 miliona KM. Komisija za javne nabavke UIO još nije donijela konačnu odluku.

25. Vlado Trišić

VLADO TRIŠIĆ VLASNIK BN TV
FOTO: BN TV/SCREENSCOT

Vlasnik RTV BN iz Bijeljine. Godinama je ova televizija ubjedljivo najgledanija u Republici Srpskoj, u konkurenciji privatnih televizija i javnih RTV servisa. Njen uticaj na javnost je ogroman, a zbog kritika stanja u društvu često su predmet prozivki, tužbi, ali i prijetnji vlasti u Srpskoj.

PROČITAJTE JOŠ

26. Anja Kunić

FOTO: GRAD BANJA LUKA/FACEBOOK/SCREENSHOT
FOTO: GRAD BANJA LUKA/FACEBOOK/SCREENSHOT

Proglašena za najinspirativniju Banjalučanku iz oblasti nauke. Istraživačica, edukatorka i doktorantkinja na Južnodanskom tehničkom univerzitetu u Kopenhagenu, koja se bavi algoritamskom arhitekturom i građevinom, robotskom konstrukcijom sa integracijom tehnologija industrije 4.0 i održivih životnih ciklusa materijala.

Ova mlada naučnica rođena je u Drvaru 1993. Osnovnu školu i Gimnaziju završila je u Banjaluci, a nakon toga u Milanu je završila osnovne studije iz arhitekture. Autor je mnogobrojnih naučnih radova objavljenih u prestižnim knjigama, časopisima i konferencijama, kao i međunarodnim izložbama i pozvanim predavanjima.

27. Vida Davidović

Vida Davidović dramski pisac
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Dramska spisateljica i scenaristkinja iz Banjaluke. Tek joj je 26 godina, a njeno ime u umjetničkim krugovima regiona je odavno prepoznato. Diplomirala je dramaturgiju na FDU u Beogradu, a masterirala na smjeru Teorija dramskih umjetnosti i medija. Trenutno pohađa master studije kreativnog pisanja u SAD kao Fulbrajtov stipendista. Njen dramski tekst „Mali ratovi i kabine Zare“, za koji je dobila Sterijinu nagradu za najbolji dramski tekst, okupio je u Narodnom pozorištu RS ekipu svjetski priznatih imena: reditelja Ivicu Buljana, scenografa Aleksandra Denića, kostimografkinju Anu Savić Gecan…. Predstava je do sada selektovana na tri pozorišna festivala: Sterijino pozorje, Festival BH drame u Zenici i Pozorišne igre u Jajcu.

28. Siniša Karan

Siniša Karan
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske i univerzitetski profesor ustavnog prava. Vodi jedno od strateških ministarstava za RS. Za vrijeme njegovog mandata pokrenuta Srednja škola unutrašnjih poslova.

29. Nikolina Makivić

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Osvajačica Tesline medalje i sudentica svih generacija Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. Doktorirala je sa 28 godina na Sorboni, iz oblasti molekularne elektrohemije, radeći na inovativnom konceptu baterija. Sarađuje sa profesorom Žan Marijem Taraskonom, svjetski poznatim istraživačem u oblasti proizvodnje i unapređenja baterija. U Francuskoj je završila i master studije fizičke hemije za nanonauke na Univerzitetu Pariz Didro, dijelu prestižne Sorbone.

30. Rodoljub Drašković

FOTO: BN TELEVIZIJA/SCREENSHOT
FOTO: BN TELEVIZIJA/SCREENSHOT

Vlasnik koncerna „Svislajon“, jedan od najbogatijih biznismena, vlasnik najluksuznijih zdanja i najveći investitor u Trebinju i Hercegovini. Njegove firme zapošljavaju više od 10.000 radnika na 42 lokacije u šest država. Drašković gradi zgradu gimnazije u Trebinju.

31. Ljubiša Petrović

marš časti na čelu sa ljubišom petrovićem gradonačenikom bijeljine
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Gradonačelnik Bijeljine i funkcioner SDS. Promovisao se u beskompromisnog borca „protiv režima“ što mu za sada donosi veliku popularnost, ne samo u Semberiji, nego u čitavoj Srpskoj. Posebno se ističe u borbi protiv otvaranja rudnika litijuma u susjednim Loparama, što je natjeralo načelnika te opštine, njegovog stranačkog kolegu, da i on promijeni stav. Petrović često, bez posljedica, nastupa mimo stranačkih stavova i dogovora.

32. Milanko Kajganić

Milanko Kajganic gravni tuzioc BiH
FOTO: AMER KAJMOVIĆ /FENA

Glavni tužilac Tužilaštva BiH, dolazi iz Doboja. Za njegovog mandata Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora „Službenog glasnika RS“ Miloša Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita. Takođe, Tužilaštvo je pokrenulo nekoliko velikih istraga na osnovu informacija dobijenih i iz kriptovanih aplikacija poput Skaja.

33. Branko Dakić

BRANKO DAKIĆ
FOTO: K3/YOUTUBE/SCREENSHOT

Vlasnik i urednik TV K3 Prnjavor, jedne od najgledanijih privatnih televizija u Republici Srpskoj. K3 krasi profesionalizam u radu i respekt svih političkih aktera. Pokrenuli su i emitovanje K3 radio stanice koja bilježi konstantan rast slušanosti.

34. Stevo Grabovac

FOTO: MONDO BIH/YOUTUBESCREENSHOT
FOTO: MONDO BIH/YOUTUBESCREENSHOT

Književnik, ovogodišnji dobitnik prestižne NIN-ove nagrade za najbolji roman na srpskom jeziku za 2023. Na konkurs je stiglo 188 romana a „Poslije zabave“ je izabran za najbolji. To je roman o ocu, porodici, prijateljstvu i odrastanju, ali prvenstveno zlu. Ovo književno djelo otvorilo je temu zločina nad romskom djecom u okolini Broda s početka rata u BiH 1992.

35. Veselko Malbašić

veselko malbašić
FOTO: SRPSKAINFO

Vlasnik firmi “Malbašić”, kuća zlata i satova i nekoliko građevinskih firmi pod kapom „Malbašić nekretnine“. Ova kompanija gradi tzv. Bijeli dvor u centru Banjaluke, gdje bi kvadrat mogao da bude najskuplji u istoriji Banjaluke. Malbašić je siva eminencija među biznismenima jer ga je gotovo nemoguće vidjeti da se pojavljuje u javnosti.

36. Goran Selak

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Predsjednik Socijalističke partije Srpske – SPS, koja od osnivanja 2020. godine bilježi konstantan rast. SPS je na proteklim Opštim izborima u BiH ostvarila parlamentaran status u Republici Srpskoj osvojivši tri poslanička mandata u Narodnoj skupštini i jedan delegatski u Vijeću naroda.

Selak je odabran i trenutno se nalazi na karijernom usavršavanju na Visokim studijama bezbjednosti i odbrane Škole nacionalne odbrane Republike Srbije. Selak ima dobre odnose sa Srpskom pravoslavnom Crkvom, ali i dobre veze u bezbjednosnim i političkim krugovima u Beogradu.

37. Vinko Marinović

Vinko Marinović trener fk Borac
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Bivši trener FK „Borac“. Banjaluka. Iako je nedavno podnio ostavku, ostaće upamćen kao stručnjak koji se s Borcem osvojio ovogodišnju titulu u Premijer ligi BiH. Drugi mandat u Banjaluci počeo je u avgustu 2022. Tokom svoje trenerske karijere osvojio je tri titule u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, a bio je i selektor mlade reprezentacije BiH.

38. Nebojša Vukanović

nebojša vukanović stranka za pravdu i red
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Lider liste Za pravdu i red i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Za mnoge jedan od rijetkih „pravih“ opozicionara, jer ne pristaje ni na kakve kompromise sa vladajućim političkim strukturama. Osim zbog vatrenih nastupa na sjednicama parlamenta, Vukanović je u javnosti prepoznatljiv i zahvaljujući svom Jutjub kanalu gdje ima više od 100.000 pratilaca.

39. Tanja Topić

Tanja Topić
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tanja TopićPolitička analitičarka i šefica banjalučke kancelarije „Fridrih Ebert“. Političke teme u medijima u BiH gotovo su nezamislive bez njenih analiza. Govori otvoreno i argumentovano zbog čega se našla i na udaru predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je optužio da je agent njemačke BND. Još su na sudu zbog toga.

40. Sanja Vulić

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Potpredsjednica SNSD i šefica Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH. Jedna je od najprepoznatljivijih političkih ličnosti u BiH, prvenstveno zahvaljujući svojim izjavama o Miloradu Dodiku i nastupima „bez dlake na jeziku“. Međutim, Vulićeva je najbolji dokaz da je i negativan publicitet zapravo publicitet.

41. Ismail-ef. Smajlovića

 muftija banjalučki Ismail ef. Smajlović
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Novi muftija Banjalučki od kraja prošle godine. Bio je domaćin otvaranja obnovljene džamije Arnaudije, posljednje koja je srušena u proteklom ratu. Na svečanosti 7. maja okupio se kompletan politički vrh Republike Srpske i BiH, Islamske zajednice, kao i ministar za kulturu i turizam Republike Turske Mehmet Nuri Ersoj.

42. Branislav Borenović

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Predsjednik PDP i poslanik u Predstavničkom domu BiH sa osvojenih 32.000 glasova. Uspio je da stabilizuje stranku nakon odlaska Jelene Trivić i još nekih članova iz PDP, te nakon turbulencija oko kandidature Draška Stanivukovića za novi mandat gradonačelnika Banjaluke.

43. Zora Vidović

zora vidović ministar finansija rs
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ministarka finansija u Vladi Republike Srpske. I pored teških političkih prilika za RS, ograničenog dostupa novca na inostranom tržištu, uspjeva da obezbijedi likvidnost budžeta RS prema budžetskim korisnicima. Međutim, trpi kritike javnosti i opozicije zbog skupog zaduživanja na domaćem tržištu kapitala.

44. Maja Praštalo

maja praštalo
FOTO: SRNA

Direktorica Integral inženjeringa, najveće domaće građevinske kompanije čiji poslovi odavno prevazilaze granice Srpske i BiH. Nakon mnogo godina SAD su ih skinule sa tzv „crne liste“ što je ogroman i rijedak uspjeh, nakon kojeg treba očekivati nastavak razvoja kompanije.

45. Božo Marić

Božo Marić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske. Jedan od rijetkih sindikalnih vođa koji smije javno da kaže ono što misli, ali i da pozove zaposlene na ulicu. Njegovi stavovi izazvaju reakciju Vlade RS, premijera Radovana Viškovića, ali i predsjednika Republike Milorada Dodika.

46. Bojan Vujić

Bojan Vujić
FOTO: INFINITY IG

Bojan VujićPredsjednik Uprave Infinity International Group sa sjedištem u Banjaluci. U sastavu grupacije su kompanije Prointer ITSS, Kaldera, ADS Infinity, EP Mobile. „Infinity“ je prisutna i u medijskom biznisu kroz preduzeće Infinity Media Banjaluka, putem koje upravlja Alternativnom televizijom. Grupacija je nedavno osnovala i kompaniju Infinity Real Estate čime ulazi i na tržište nekretnina. Najpoznatiju firmu iz grupe, Prointer, odavno povezuju s porodicom Milorada Dodika jer brojne višemilionske poslove dobijaju iz budžeta.

47. Radovan Vukoje

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Vlasnik Vinske galerije i Vinarije Vukoje. Školovan stručnjak u oblasti enologije, kreator najznačajnijih vina Jugoistočne Evrope, koja su nosioci najvećih priznanja za kvalitet. Njegova vina, koja su prisutna na tri kontinenta, najbolji su ambasadori Republike Srpske. Idejni vođa turističkih projekata salona žilavke i Vinske ceste Hercegovine. Prvi proizvođač maslina i maslinovih ulja ekstra djevičanskog kvaliteta u Srpskoj.

48. Milan Miličević

Milan Miličević
FOTO: SDS

Predsjednik SDS, najveće opozicione stranke u Republici Srpskoj, koja je fenomen po tome što je preživjela domaće i inostrane udare koje nije imala ni jedna stranka u RS. Međutim, Miličević se susreo sa do sada najvećim problemom – zabranom izlaska na lokalne izbore jer je stranka ostala bez bankovnog računa zbog američkih sankcija. Druga opcija je izlazak na izbore u vidu potpuno novog političkog subjekta SDS-Volja naroda, što bi moglo da dovede do najgoreg rezultata stranke do sada.

49. Goran Račić

Goran Račić
FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Predsjednik Područne Privredne komore Banjaluka. Bio je osnivač Udruženja ekonomista Republike Srpske „SWOT“. Osnovao je Udruženje ekonomista Ekonomski forum, koji je vlasnik prava na jedan od najuglednijih regionalnih poslovnog događaja u BiH, Jahorina ekonomskog foruma.

50. Siniša Trkulja

Siniša Trkulja
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Višegodišnji odgovorni urednik „EuroBlica“ i portala Srpskainfo. Naš portal je prošle godine čitalo 3/4 korisnika interneta u Republici Srpskoj, a istim tempom nastavili smo i u 2024. „EuroBlic“ je, sa portalima Srpskainfo i Bosnainfo, drugi pablišer u BiH među njuz portalima, po broju jedinstvenih korisnika, iza InterSoft, izdavača Kliksa – pokazuju podaci Dotmetriksa. „EuroBlic“ je jedna od kompanija švajcarskog Ringiera, koji u 18 zemalja svijeta posjeduje preko 110 medijskih brendova. Ove godine “EuroBlic” obilježava 25 godina postojanja.

Naravno da naša realna pozicija na ovoj listi nije posljednja, ali smo svjesno izabrali da budemo van konkurencije, promovišući ostale koji nusumnjivo utiču na život svih nas u Srpkoj.

SAMO DOMAĆI AKTERI

Naravno da se ovim spisak moćnika ne završava, ali je naš cilj ostao isti – da izaberemo najbolje od najboljih, da bacimo svjetlo na njihovo ime i prezime, karijeru, na kompanije, ustanove i institucije koje vode ili u kojima rade. Pri tome uzimajući u obzir samo domaće, ali ne i strane aktere, koji nesumnjivo imaju veliki uticaj u Republici. Kao i prošli put, na najnovijoj listi nema oko trećine onih koji su bili godinu ranije, što govori da se nešto na polju moći ipak mijenja i da naša lista u najvećoj mjeri oslikava stvarnost oko nas. Ovaj put, pred nama su lokalni izbori te će, bar što se političara tiče, biti zanimljivo kako će proći na skeneru glasača. Mi smo sigurni u naše procjene, što nam i prošla lista daje za pravo. Kao što znate, mnogi su na izborima prošli baš onakom kako smo im prognozirali. Očekujemo komentare. Hvala vam za prijedloge i sugestije!

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This