Ministar tvrdi: Nema cenzure niti pritiska na medije

Ministar tvrdi: Nema cenzure niti pritiska na medije

– Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je da ne postoji nijedan vid cenzure koji bi proistekao iz kriminalizacije klevete, odnosno uvođenja ovog krivičnog djela u Кrivični zakonik, niti vršenja pritiska na medije ili ograničavanja slobode govora i izražavanja.

Bukejlović je naveo da je nacrtom Krivičnog zakonika uvedena cijela jedna glava krivičnih djela protiv ugleda i časti u koje spadaju i kleveta i uvreda, ali i krivično djelo iznošenje ličnih i porodičnih prilika, kao i krivično djelo javno izlaganje poruzi zbog pripadnosti određenoj rasi, vjeri ili nacionalnosti.

On je naveo da ova djela imaju takođe preventivnu svrhu, kako bi se izvršila na neki način dekontaminacija medijskog prostora, a kazne su isključivo novčane, od 5.000 do 120.000 КM.

Кada je riječ o uvredama na društvenim mrežama, Bukejlović je rekao da se kvalifikovani oblik uvrede može podvesti pod to pitanje ako je uvreda postala dostupna većem broju lica.

„Međutim, konkretizovali smo i novo krivično djelo koje ne spada u ovu glavu krivičnih djela protiv časti i ugleda, nego krivičnih djela protiv ljudskih prava i sloboda, a to je neovlašteno objavljivanje tuđih snimaka, prepisa i spisa“, rekao je, kako prenosi Srna, Bukejlović za jednu lokalnu televiziju.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This