Dom naroda BiH u blokadi voljom bošnjačkih delegata

Dom naroda BiH u blokadi voljom bošnjačkih delegata

Nešković kaže da je Dom naroda BiH u blokadi zahvaljujući bošnjačkim delegatima jer predsjedavajući Doma naroda BiH Kemal Ademović dva mjeseca odbija da zakaže sjednicu.

– Dom naroda Parlamenta BiH je već dva mjeseca u blokadi i bez zasjedanja. Bošnjački klub delegata je blokirao rad Doma naroda jer im se ne sviđa težnja SDS-a da se u parlamentarnu proceduru uputi Zakon o Ustavnom sudu BiH kojim će se okončati mandat stranim sudijama. Da kojim slučajem SDS blokira rad neke institucije 40 dana sigurno bi do sad bili sankcionisani, istakao je Želimir Nešković, potpredsjednik SDS i delegat u Domu naroda BiH.

„Na zadnjoj sjednici Doma naroda BiH, koju su bošnjački delegati napustili, Šefik Džaferović je i najavio da će Dom naroda BiH biti u blokadi sve dok SDS bude insistirao da se raspravlja o odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda. Za to vrijeme blokade i nerada, delegati Doma naroda BiH su uredno primali svoje visoke naknade“, poručio je Nešković.

On je kazao da je Dom naroda BiH u blokadi zahvaljujući bošnjačkim delegatima jer predsjedavajući Doma naroda BiH Kemal Ademović dva mjeseca odbija da zakaže sjednicu.

„To je ta demokratija u Bosni i Hercegovini za koju se zalaže bošnjačka politika. Svaki put kad im se ne sviđa neki prijedlog, oni odbijaju da se o tom prijedlogu i razgovara. Trideset godina kasnije bošnjačka politika nije prihvatila činjenicu da su narodi u BiH ravnopravni i da imaju pravo da predlažu rješenja kako da se politički procesi u ovoj zemlji trebaju definisati“, poruka je Neškovića.

Delegat SDS u Domu naroda BiH je podsjetio da je gušenje političke volje srpskog naroda 1992. godine i dovelo do rata koji je rezultirao stravičnim posledicama.

„Opet se pokušava ugušiti pravo srpskom narodu da predlaže rješenja u parlamentarnoj proceduri. Onog trenutka kad se ne sviđa prijedlog bošnjačkoj politici nastupa blokada. Naš prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH neće nestati i istrajaćemo u namjeri da institucije ove zemlje daju stav o našem prijedlogu zakona“, zaključio je Nešković, saopšteno je iz SDS-a.

(BN) Foto: SDS

CATEGORIES
Share This