Miličević: Vlast odobrila rudarenje litijuma na Majevici

Miličević: Vlast odobrila rudarenje litijuma na Majevici

Srpska demokratska stranka izražava svoje nezadovoljstvo zbog načina na koji su poslanici u  Narodnoj skupštini Republike Srpske okupljeni oko SNSD postupili u vezi sa pitanjem rudnika litijuma u Loparama i  odobrili rudarenje litijuma na Majevici. Na taj način su ostavili prostor i da se širom Republike Srpske desi ekološka katastrofa, kaže Milan Miličević, predsjednik SDS.

On navodi da je očigledno je da su se poslanici vladajuće koalicije odlučili za ignorisanje ovog vitalnog pitanja, ne samo za Lopare i Majevicu, nego i za Republiku Srpsku, dok su poslanici Srpske demokratske stranke i drugih opozicionih stranka bili jedini koji su glasali protiv koncesije za rudarenje litijuma.

„Postavljamo pitanje zašto se jedna tako važna tema, koja mjesecima izaziva pažnju ne samo u Republici Srpskoj nego i u čitavom regionu, našla na dnevnom redu zajedno sa rezolucijom o Srebrenici“, navodi Miličević.

Ova manipulacija dnevnim redom, ističe on,  očigledno je imala za cilj da skrene pažnju javnosti sa pitanja od ključnog ekološkog i ekonomskog značaja, koristeći emotivno nabijen kontekst Srebrenice kako bi se izbegla javna rasprava o rudarenju litijuma.

„Načelnik Lopara Rado Savić jasno je apelovao na Skupštinu da usvoji deklaraciju protiv rudnika litijuma i da Vlada RS ne izda koncesije za rudarenje ovog metala i srodnih elemenata. Međutim,  poslanici vladajuće koalicije su ćutali i odbili da podrže ovu inicijativu, čime su pokazali da im je važnije očuvanje sopstvenih političkih pozicija nego zaštita životne sredine i interesa građana Republike Srpske“, kategoričan je Miličević.

Srpska demokratska stranka naglašava da je neophodno sprovesti temeljne studije o uticaju rudarenja litijuma na životnu sredinu i zdravlje stanovništva prije nego što se donesu bilo kakve odluke o koncesijama.

„Zalažemo se za transparentnost i otvoren dijalog sa građanima o svim pitanjima koja utiču na njihovu budućnost“, kazao je  Miličević i poručio:

„Pozivamo sve građane i ekološke organizacije da nam se pridruže u borbi protiv neodgovornog eksploatisanja prirodnih resursa koje može imati dugoročne negativne posledice za našu zajednicu. Samo zajedno možemo osigurati da se donose odluke koje su u najboljem interesu Republike Srpske i njenih građana.“

(BN) Foto: NSRS

CATEGORIES
Share This