Marković: Sramna odluka o otkupnoj cijeni pšenice

Marković: Sramna odluka o otkupnoj cijeni pšenice

Sramna je odluka da otkupna cijena visokokvalitetnog zrna pšenice bude 0,35 KM po kilogramu, budući da sve ispod 0,44 KM predstavlja minus za poljoprivrednike. Semberija, ali i drugi dijelovi Republike Srpske žive od proizvodnje i prodaje pšenice, pa bukvalno uništavanje i te grane predstavlja ogroman rizik za budućnost.

Rekao je ovo Slaviša Marković, poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

– Iz tog razloga, razliku u cijeni, između one koju nude privatni otkupljivači pšenice i one  koja je prihvatljiva za proizvođače, mora subvencionisati država.

Republika Srpska će na taj način zaštititi ratare, ali i sve druge koji posredno žive od proizvodnje i prodaje pšenice. Mi imamo potencijal da budemo velika žitnica ovog dijela svijeta, ali to se može postići samo dodatnim naporima i ulaganjem, a nikako zatvaranjem očiju pred problemima proizvođača – naveo je Marković.

On je istakao da su pojedini privatni otkupljivači počeli da otkupljuju pšenicu po više nego niskoj cijeni od 0,35 KM po kilogramu, a da reakcija države izostaje.

Napravio je paralelu između otkupne cijene pšenice i povećanju dnevnica i troškova službenih putovanja u institucijama BiH.

– Dok vlast predvođena SNSD-Trojkom-HDZ povećava dnevnice za službena putovanja koja gotovo ničemu ne koriste sa 25 na 40 KM, u isto vrijeme otkupna cijena kilograma pšenice pada na mizernih 0,35 KM.

Naš narod neće nahraniti visoke dnevnice političarima sa ionako enormnim primanjima, ali hoće pšenica i opstanak proizvođača. Očekujem da vlast bar jednom pokaže odgovornost i riješi problem sa kojim se suočavaju ratari – poručio je Marković.

(BN)

CATEGORIES
Share This