Manja prava opština zbog korupcije pojedinaca

Manja prava opština zbog korupcije pojedinaca

Pod maskom priče o zaštiti imovine Republike Srpske, Vlada Republike Srpske čini sve da oduzme nadležnosti lokalnim zajednicima po pitanju upravljanja prirodnim bogatstvima. Novi primjer centralizacije upravljanja prirodnim bogatstvima je izmjena Zakona o geološkim istraživanjima po kojem se više uopšte ne traži saglasnost pa čak ni mišljenje lokalne zajednice za geološka istraživanja, istakao je de Milan Miličević, predsjednik Srpske demokratske stranke.

“Novim zakonom koji je na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine zaobiđene su u potpunosti jedinice lokalne samouprave u procesu odlučivanja. To znači da ministarstvo energetike i rudarstva potpuno preuzima kontrolu nad odobrenjem geoloških istraživanja, provođenjem i nadzorom nad istraživanjem dok lokalna zajednica na čijem teritoriju treba da se provode istraživanja nema pravo da to spriječi ili da na bilo koji način na njih utiče”, poručio je lider SDS.

Neprihvatljivo je, kaže on, dalje ponižavanje lokalnih zajednice i njihovih stanovnika od strane Vlade Republike Srpske.

“Pored finansijskog razvlašćivanja koje je već godinama na djelu sada se pokušava zakonima nametnuti i razvlašćivanje opština i gradova od upravljanja prirodnim resursima koje opština posjeduje. Ovdje ne mislim samo na istraživanja mineralnih ruda, već i na razvlašćivanje po pitanju korištenja šuma, rijeka, jezera, zemljišta, ali i eksploatacije šljunka i kamena koje Vlada Republike Srpske već godinama zloupotrebljava ugrožavajući zdravlje ljudi i uništavajući prirodu a sve sa ciljem bogaćenja pojedinaca bliskih vlasti”, kazao je Miličević.

On poručuje da lokalne zajednice i njihovi građani najbolje znaju kako i na koji način žele da se upravlja prirodnim resursima koje se nalaze ne teritoriji njihove lokalne zajednice.

“Centralizacija koju provodi Vlada Republike Srpske ukidajući saglasnost lokalne zajednice za provođenje geoloških istraživanja otvara prostor mešetarenju koruptivnih pojedinaca da za lični interes, bez pitanja građana neke lokalne zajednice donosi odluke o korištenje prirodnih resursa koje će u potpunosti izmijeniti prirodno stanište i ugroziti život i zdravlje. Niko nema pravo da uradi tako nešto i svim snagama ćemo se boriti da se to spriječi!”, zaključio je Miličević.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This