Laku noć, Srpska, dobro jutro, predsjedniče: Ognjen Tadić savjetuje čovjeka za kojeg je tvrdio da je SINONIM ZA KRIMINAL (VIDEO)

Laku noć, Srpska, dobro jutro, predsjedniče: Ognjen Tadić savjetuje čovjeka za kojeg je tvrdio da je SINONIM ZA KRIMINAL (VIDEO)

Da, riječ je o Ognjenu Tadiću, nekadašnjem visokom funkcioneru Srpske radikalne stranke, a potom i SDS, koji je čak tri puta na izborima bio kandidat za predsjednika Srpske.

Prvi put na vanrednim izborima 2007. godine kada ga je u trci za predsjednika pobijedio kandidat SNSD Rajko Kuzmanović, a potom opet 2010. i 2014. godine, ali ga je oba puta „potukao“ sadašnji predsjednik Republike i lider SNSD Milorad Dodik.

Zaboravio šta je pričao

Tri godine kasnije Tadić je napustio SDS, osnovao Narodnu stranku, koju je ubrzo „utopio“ u DNS. U ovoj stranci je proveo nekoliko godina, a potom se „povukao“ iz politike.

Vijest da je upravo Tadić postao savjetnik Milorada Dodika izazvala je žestoku raspravu na društvenim mrežama, a brojni građani su komentarisali kako je upravo ovo jedan od pokazatelja da političari nisu dosljedni u svojim izjavama i da su „svi isti“.

Tadiću najviše zamjeraju to što je svojevremeno za Dodika govorio sve najgore, od toga da je “uništio i uništava Srpsku“, preko toga da “vodi politiku bez odgovornosti“, pa do toga da je „projekat američke politike“, da bi danas sve to zaboravio i postao njegov najbliži saradnik.

– Milorad Dodik nije subjekt politike, on je politički objekat, koji je napravila američka spoljna administracija. On se kreće u jednom programu američke politike, koji se formira za potrebe američkih interesa, spoljnopolitičke saradnike na terenu, i gasi se kada oni više nisu potrebni ili kada postanu problematični – govorio je svojevremeno Tadić.

Za politiku koju vodi Dodik govorio je da je kao „izlog na kojem se nalazi puno šarenih kutija u kojima nema ništa“.

Pitali ga za Dodika, odgovorio za Šmita

Da paradoks bude veći, Tadić je svojevremeno bio i savjetnik bivšem predsjedniku Republike Srpske, Nikoli Poplašenu, kojeg je 1999. godine smijenio tadašnji visoki predstavnik upravo zbog Dodika.

Nekoliko godina kasnije, Tadić je bio savjetnik još jednog bivšeg predsjednika, Dragana Čavića, koji je svojevremeno, takođe, bio najžešći kritičar Dodika, a danas jedan od njegovih saradnika.

– Ako postoji sinonim za lopova – to je Milorad Dodik. A ako postoji sinonim za poštenog političara, to je Ognjen Tadić – rekao je svojevremeno Čavić.

Ognjen Tadić je u izjavi za Srpskainfo potvrdio da je postao savjetnik Milorada Dodika.

Na pitanje kako se desilo da od protivkandidata i žestokog kritičara postane Dodikov saradnik, Tadić je odgovorio da bi „radije bio saradnik predsjednika Srpske nego Kristijana Šmita“.

– Nikome nije nepoznato da smo Dodik i ja bili veliki politički rivali i da sam silno želio da umjesto njega budem predsjednik Republike Srpske. Narod nije podržao takvu opciju i dao je Dodiku povjerenje. Ja sam, između ostalog, i zbog toga napustio aktivan politički život – istakao je Tadić.

Dodaje da je prihvatio funkciju savjetnika predsjednika Srpske, ne da bi učestvovao u politici, nego zbog svoje primarne želje koja traje od 1996. godine do danas, „da se konačno riješe odnosi sa međunarodnom zajednicom, u prvom redu sa takozvanom funkcijom visokog predstavnika za BiH“.

– Koliko će čitav taj proces biti uspješan zavisi od cijele Srpske. Ni kao čovjek ni kao patriota ne mogu da sjedim sa strane i posmatram sve to. Ako me pitate da li bih radije bio savjetnik Kristijanu Šmitu ili predsjedniku Srpske, Miloradu Dodiku, valjda vam je jasno kakav je moj odgovor – istakao je Tadić.

Da li je došao da ugasi svjetlo?

Politička analitičarka Tanja Topić ističe da je ovo još jedan potez kojim se građanima Srpske politika predstavlja kao nešto gadljivo i kao čista računica u kojoj nema dosljednosti, borbe za principe i uvjerenja.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tanja Topić– Sjetimo se izborne noći u kojoj je Ognjen Tadić, poražen od Milorada Dodika, rekao “Laku noć, Republika Srpska”. Biće zanimljivo vidjeti da li je na novu poziciji došao da ugasi svjetlo ili u političkom zaokretu da nam poželi dobar dan – ističe Topićeva za Srpskainfo.

Ona kaže da su ovo politički koraci nakon kojih građani još manje vide smisao izlaska na izbore pogotovo što vrlo često „najžešći opozicionari u konačnici priđu uz skute vlasti“.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This