Konaković: Moj san je građanska država, jedan predsjednik, bez entiteta

Konaković: Moj san je građanska država, jedan predsjednik, bez entiteta

 

On je naveo da na današnjoj sjednici nije bilo posebnih zahtjeva, ali da su neke tačke skinute sa dnevnog reda jer nije bilo predlagača.

Konaković je izjavio novinarima da je priča o Fronteksu kompleksna i da je, kako kaže, dosadno da se kreira narativ da je BiH nešto dala entitetima.

– Nema priča o entitetskim nadležnostima gdje je BiH nadležna. Država mora koordinisati, mora komunicirati. Znate li kakav problem imamo na kontroli granica? – upitao je Konaković.

On je dodao da je Granična policija devastirana i da nema ljudi.

– Imamo faktičko stanje na terenu. Putujem ponovo u Brisel. Tek sada očekujemo konkretne instrukcije, šta je to od kriterijuma što trebamo ispuniti, a nismo ispunili. Čekamo jasne uslove – rekao je Konaković.

On se osvrnuo i na Izvještaj Evropske komisije i istakao da je vidljiva važnost izmjena izbornog zakonodavstva.

– U izvještaju Evropske komisije stoji i segment koji se tiče međunarodnih presuda. Od starta insistiramo na tome. Moj san je građanska država, jedan predsjednik, bez entiteta, Čović i Dodik sanjaju druge snove. Nije dobro da ljudima prodajemo snove, nego da se dogovaramo o realnim rješenjima. Sjedimo i razgovaramo i o izbornim zakonima – rekao je Konaković.

On je naveo da je Savjet ministara danas usvojio prijedlog odluke o utvrđivanju visine osnovice za obračun plata u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH za ovu godinu.

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez rekao je da je Izvještaj Evropske komisije o napretku BiH pozitivan i da su vrata EU otvorena za BiH, ali da su ključna tri zakona u vezi sa kojim je potrebno postići dogovor.

– Kada govorimo o zakonu o sudovima, tu je sporna lokacija gdje će biti viši sud. To je blizu dogovora – rekao je Helez.

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Edin Forto je, komentarišući izvještaj Evropske komisije, rekao da SNSD i grupa stranaka koje su zastupljene u Savjetu ministara ne kriju da se evroskeptici.

– Pojedini i premijeri evropskih država, poput Viktora Orbana su takođe evroskeptici. Orban je to nama rekao i u zvaničnoj posjeti. Za Mađarsku nema boljeg sistema. Evroskeptik je i Milorad Dodik. Nema ništa bolje da se nudi od EU. Uprkos, spekticizmu – rekao je Forto.

Srna

CATEGORIES
Share This