Komšić pred GS UN Plenkovića uporedio sa Putinom

Komšić pred GS UN Plenkovića uporedio sa Putinom

 

Upozorio je da je jedna od susjednih zemalja BiH aludirajući na Hrvatsku, odbacila presudu Evropskog suda za ljudska prava koja se odnosi upravo na građanska i demokratska načela.

– Ovim putem Ujedinjenim nacijama moramo skrenuti pažnju na, na žalost moram reći, po mome mišljenju necivilizacijski stav Vlade i premijera susjedne zemlje koji su odbacili presudu Evropskog suda za ljudska prava u posljednjoj presudi u “predmetu Kovačević” i zauzeli se upravo za načela koja su odbačena pomenutom presudom, poput političkog načela legitimnog predstavljanja na etničkom principu koje je generator nejednakosti među građanina BiH, i sredstvo pomoću kojeg susjedi podrivaju državu BiH. To je urađeno na takav način da se može okvalifikovati i kao miješanje u unutrašnje poslove BiH – rekao je Komšić.

Tom prilikom je ponašanje Andreja Plenkovića uporedio sa Vladimirom Putinom.

– Nepoštivanje presuda međunarodnih sudova kakvo se moglo čuti od strane premijera susjedne zemlje podsjeća na onaj odnos prema međunarodnom pravu kakav je Vladimir Putin izgradio u slučaju Ukrajine. Međutim to nije samo negativan odnos prema međunarodnim standardima Ujedinjenih nacija nego i politika koja se prema BiH vodi od strane njenih susjeda – kazao je.

Međunarodnoj zajednici je poručio da na Zapadnom Balkanu ne može biti mira dok BiH ne dobije njihovu podršku protiv onih koji produbljuju etničke podjele u BiH.

Istakao je prioritet UN koji se odnosi na globalnu solidarnost te poručio da to u BiH nije moguće dok “njeni susjedi ne prestanu pokušavati da je podijele i obesmisle”, prenosi Kliks.

Istražujući zašto se naši ljudi, Bosanci i Hercegovci, odlučuju da napuste svoju zemlju i potraže bolje uslove za život u nekim drugim zemljama, došli smo do zaključka da je temeljni razlog njihovog odlaska, zapravo uvjerenost u nedostatak perspektive u Bosni i Hercegovini – kazao je, između ostalog Komšić i dodao:

– Naši susjedi, ne mogu između sebe podijeliti Bosnu i Hercegovinu, a da pri tome ne uđu u međusobni sukob. Mi svakako nećemo dozvoliti podjelu i nestanak naše hiljadugodišnje države, pod bilo koju cijenu, ma šta ko o tome mislio. Zato smatramo da je u interesu Ujedinjenih nacija, ukoliko se na Zapadnom Balkanu želi očuvati mir, mora dati podrška državi BiH i njenim institucijama – rekao je Komšić.

Klix

CATEGORIES
Share This