Koga pogađaju sankcije, vlast ili građane u Republici Srpskoj?

Koga pogađaju sankcije, vlast ili građane u Republici Srpskoj?

Republika Srpska mogla bi se suočiti s novim međunarodnim sankcijama, najavio je u petak predsjednik Milorad Dodik. Dodao je da bi takva situacija zahtijevala promjenu prioriteta kako to ne bi osjetili građani. Mogu li budući politički potezi spriječiti takav scenario?

Američke crne liste ticale su se pojedinaca iz političkog vrha. Obustavljeno finansiranje projekata od strane Njemačke moglo bi da utiče na razvoj pojedinih sektora i lokalnih zajednica. Ako se u obzir uzme ranija američka najava lobiranja kod međunarodnih finansijera za obustavu dotoka novca, posljedice bi mogle biti opsežnije. Iznudilo je svojevrsno otvaranje karata političkog vrha u Banjaluci.

MILORAD DODIК, predsjednik Republike Srpske

„Naravno da ćemo zbog situacije u kojoj najavljuju stranci da će onemogućiti RS finansiranje morati da presložimo prioritete, ali to svakako neće ići na teret ljudi koji žive ovdje. Mi ćemo obezbjediti da njihove plate i penzije budu redovne.“

Iako bi važan faktor mogao da bude ishod optužnice protiv Dodika, analitičari vjeruju da postoji put kojim bi nove sankcije mogle biti izbjegnute. Uslov bi moglo da bude usvajanje zakona iz grupe evropskih prioriteta na sjednici Predstavničkog doma državnog parlamenta u utorak.

TANjA TOPIĆ, politički analitičar 

„Ovdje je vrlo važno istaći element, sjednicu koja treba da se desi 22. avgusta. Tu smo vidjeli tri razloga koji ukazuju na to da bi ova sjednica mogla zadovoljiti EU.“

Osnov za ovu procjenu su Dodikovo uvjeravanje da će SNSD glasati za proevropske zakone uprkos optužnici protiv njega, te da takvim tonom ovore i politički partneri. Tu je i napomena šefa delegacije EU da živimo u ključnih desetak dana za evropski put zemlje. Međutim, u opozicionim redovima Dodikova upozorenja tumače kao pripremu javnosti za težak period.

NEBOJŠA VUКANOVIĆ, predsjednik Za pravdu i red

„Bojim se da će građani RS tek u narednom periodu osjetiti posljedice, da će još više pasti životni standard i bojim se da će one sankcije koje ne pogađaju režim i Dodika već građane ostaviti pogubne posljedice.“

Ekonomisti koje smo kontaktirali kažu da za sada nema elemenata za procjenu eventualnih posljedica ili promjena prioriteta u vođenju finansijske politike RS jer se utakmica još igra na političkom terenu.

Bhrt

CATEGORIES
Share This