Ko će ulagati u zemlju kada imate svakodnevne tenzije

Ko će ulagati u zemlju kada imate svakodnevne tenzije

Politički sukobi na bh. političkoj sceni nadu u evropsku budućnost ove zemlje čine sve slabijom, a za rezultat mogu imati samo dublje siromaštvo, izolaciju i sve masovniji odlazak građana.

Bivši član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić saglasan je s ocjenom da stanje u državi nije dobro.

– U prošloj godini nisam vidio nijedan ozbiljniji pozitivan iskorak, nego vidim jedno političko tumaranje koje nigdje ne vodi, stalnu političku krizu koja dovodi samo do negativnih posljedica. Ne mislim da je u nekom kratkom roku moguće očekivati neko poboljšanje. Naprotiv, djeluje mi da će u ovoj godini to biti još negativnije – kaže Ivanić za „Avaz“.

O ekonomskim pitanjima, životnom standardu i budućnosti građana niko ne vodi računa, dodaje, jer bi u protivnom napravili taj jedan pozitivan iskorak i stvorili barem malo bolju atmosferu u kojoj bi bilo moguće očekivati ozbiljnije investicije.

– Ko će investirati u zemlju u kojoj svaki dan imate političke tenzije, koje gotovo dovode do rata?! Bez investicija mi nemamo šansi za ekonomski razvoj, jer domaći kapital je iscrpio svoje mogućnosti, pa čak i on, kad postane ozbiljniji, bježi iz BiH i investira u druge zemlje u regionu.

Zaista mislim da bismo sa samo malo pozitivnijom atmosferom imali ekonomski rast – dodaje Ivanić.

(Avaz) Foto: Arhiva

CATEGORIES
Share This