Ko će biti kandidat SDS u Banjaluci, odnosno koga će SDS podržati?

Ko će biti kandidat SDS u Banjaluci, odnosno koga će SDS podržati?

Iako je predsjednik SDS Milan Miličević ranije najavljivao da će SDS izaći sa svojim kandidatom za gradonačelnika Banjaluke, sve je izvjesnije da se od te ideje odustalo i sada je otvoreno pitanje koga će SDS da podrži, Draška Stanivukovića ili Jelenu Trivić.

Otvoreni sukob unutar opozicionih redova između Draška Stanivukovića i Jelene Trivić, kojoj stranu drži i Nebojša Vukanović, najslabija je tačka opozicije i mogao bi imati dalekosežne posljedice. Značajan broj opozicionih glasača Stanivukovića i ne vidi kao opozicionog kandidata i ne mali je broj onih koji smatraju da je on „trojanski konj“ opozicije. Ono što najviše bode oči jesu njegovi više nego srdačni susreti i odnosi sa nekada ljutim protivnikom Miloradom Dodikom. Upravo to, ali i mnoge druge poslovne akvizicije sa osobama sumnjivog kredibiliteta su stvari koje mu zamjeraju iz opozicionih redova, prije svega od strane Jelene i Vukana.

SDS je do sada izbjegavao da se svrsta ne jednu od strana pokrivajući se pričom o svom kandidatu. U međuvremenu se pokazalo da ta priča nije bila ozbiljna jer se niko i ne pominje kao potencijalni kandidat te stranke za gradonačelnika Banjaluke. Vremena za kupovanje više nema i SDS će morati ili da se izjasni o strani koju podržava ili da izabere najpasivniju varijantu, da sve prebaci na svoje glasače, pa da oni sami odluče. Naravno, to će ostaviti prostor za špekulacije različite vrste, a izbjegavanje jasnog stava po mnogim pitanjima je nešto što smo već navikli da gledamo od Milana Miličevića.

I da li će Stanivuković da desetkuje i ovako ruinirani SDS u Banjaluci i dodatno ga oslabiti!? Taj proces je vrlo izvjestan.

U svakom slučaju pitanje opredeljenja oko kandidata u Banjaluci je jedno od najvažnijih političkih pitanja opozicije, a možda i izbora i sasvim je izvjesno da će njegove posljedice u velikoj mjeri odrediti buduće odnose unutar nje. Vrijeme političke mimikrije je isteklo.

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This