Klima li se vlast na nivou BiH: Mehmedovićeva stranka ugrožava koaliciju SNSD, HDZ i “Trojke”

Klima li se vlast na nivou BiH: Mehmedovićeva stranka ugrožava koaliciju SNSD, HDZ i “Trojke”

Inicijativni odbor za osnivanje stranke “Naprijed!”, na čijem čelu će biti dojučerašni visoki funkcioner SDA, Šemsudin Mehmedović, biće održan sutra u Sarajevu.

Nova politička partija, kako je ranije najavljivao sam Mehmedović, od samog starta ima velike ambicije formiranje poslaničkih klubova u Predstavničkom domu parlamenta BiH, Parlamentu Federacije BiH i brojnim federalnim kantonima.

Velike ambicije

Odlično obaviješteni Srpskainfo iz zajedničkih institucija BiH tvrde nam da nije isključeno da ukoliko Mehmedović zaista uspije da prikupi dovoljno poslanika u Predstavničkom domu BiH bude pokrenuta priča o formiranju nove skupštinske većine. Time bi, kako ističu, bilo dovedeno u pitanje funkcionisanje vlasti na nivou BiH koju od završetka prošlih opštih izbora čine SNSD, HDZ BiH i stranke bošnjačke “Trojke” (SDP, NiP i Naša stranka).

Šemsudin Mehmedović
FOTO: AMER KAJMOVIĆ/FENA

– Već na svim nivoima vlasti u BiH i Federaciji imamo poslaničke klubove. Imamo ambicije da u najmanju ruku budemo korektivni faktor. Neće se nijedna stranka više moći bahato ponašati dok postojimo mi. Nećemo im dozvoliti parlamentarnu većinu ni na jednom nivou ako se budu bahato ponašali i ovi desno i ovi lijevo – poručio je još prije mjesec dana Šemsudin Mehmedović, najavljujući formiranje nove političke partije bez koje, kako je ustvrdio, neće biti parlamentarne većine ni na nivou zajedničkih institucija ni u FBiH.

Podsjećamo, Srpskainfo je još početkom novembra prva objavila da dugogodišnji visoki funkcioner SDA i poslanik te stranke u brojnim sazivima Parlamenta BiH, Šemusudin Mehmedović, napušta partiju Bakira Izetbegovića i formira novu političku opciju.

U pojedinim medijima kasnije se spekulisalo da bi Mehmedovićevoj novoj političkoj partiji, navodno, trebalo da pristupe brojni dosadašnji poslanici i funkcioneri SDA, ali i nekih drugih stranaka. Između ostalog, kao nove članove Mehmedovićeve partije navodili su se Aida Baručija, poslanik stranke Fuada Kasumovića u Predstavničkom domu BiH, zatim bivši i sadašnji visoki funkcioneri SDA poput Adila Osmanovića, Sadika Ahmetovića, Nedžada Koldže, Nedžada Ajnadžića

Četvrti delegat

Predsjednik PDP i poslanik te stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Branislav Borenović, za Srpskainfo kaže da će formiranje nove političke stranke, koju predvodi Šemsudin Mehmedović, vjerovatno mnogo veću buru podići na političkoj sceni FBiH i ugroziti tamošnju vlast, nego što bi to mogao da bude slučaj na nivou zajedničkih institucija.

Branislav Borenović
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– To će biti poznato u narednom periodu, kada se zvanično sazna ko konkretno čini Mehmedovićevu političku stranku, koliko poslanika je čini i da li će mu se pridružiti određeni poslanici iz aktuelne vladajuće strukture, budući da Šemso Mehmedović dolazi iz već opozicione SDA u kojoj je dobijao dugogodišnju podršku glasača na izborima. Vidjećemo da li ima dovoljan broj poslanika za formiranje poslaničkih klubova – kaže Borenović.

To je, prema njegovim riječima, posebno značajno za nivo vlasti u Federaciji BiH jer je tamo, kako ističe, “klimava” većina koja skoro da i ne postoji.

– Što se tiče Predstavničkog doma Parlamenta BiH, zaista nemam saznanja da li i ko bi mogao biti dio te političke grupacije i da li ima potencijala u Domu naroda, mada je situacija na nivou BiH zakovana kad je promjena koalicije u pitanju zbog famoznog četvrtog SNSD-ovog delegata kojeg su, nažalost, dobili SDP-ovom podrškom u Narodnoj skupštini Republike Srpske – podsjeća Borenović.

Precjenjivanje snage

S druge strane, politički analitičar Ivana Marić ne vjeruje da bi nova stranka Šemsudina Mehmedovića mogla značajnije da poremeti formirane vlasti na nivou BiH i Federacije.

Ivana Marić
FOTO: N1/SCREENSHOT

– Posebno iz razloga što on (Mehmedović) pripada redovima opozicionih stranaka. Jedino bi mogao nešto da promijeni tako što bi podržao Trojku, HDZ i SNSD, a time se opet ništa ne bi promijenilo. Nemoguće je da Mehmedović sada nešto promijeni kako bi SDA ponovo došla na vlast, niti bi imao razloga da napušta SDA kako bi je ponovo uveo u vlast. Vidjećemo kako će sve to ići. Bilo je mnogo izlazaka iz stranaka, posebno ovih većih, ali mali broj takvih disidentskih partija je opstao. Ljudi se često precijene i misle da imaju veću podršku nego što ona zaista jeste, tako da će ovo biti veliki test za Mehmedovića – da li će doživjeti sudbinu Dine Konakovića, koji je napravio veoma značajnu stranku NiP, ili će pak završiti kao Senad Šepić, koji je nestao s političke scene – kaže Marićeva za Srpskainfo.

Ona ističe da Mehmedović nesumnjivo ima veliki politički uticaj u svom rodnom Tešnju, ali da će pravu snagu njegove nove stranke najbolje pokazati predstojeći lokalni izbori.

– Ako Mehmedović ne uspije osvojiti vlast ni u Tešnju, to će biti jasan pokazatelj i za neke više nivoe vlasti – ističe Marićeva.

srpskainfo

CATEGORIES
Share This