Kakva je korist od najavljenih sastanaka Dodika s Putinom i Lukašenkom

 Kakva je korist od najavljenih sastanaka Dodika s Putinom i Lukašenkom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će do kraja februara imati živu diplomatsku aktivnost.

Kako je planirano, lider SNSD i aktuelni predsjednik Srpske u ovom mjesecu trebalo bi da se sastane s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, šefom bjeloruske države Aleksandrom Lukašenkom, turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom te premijerom Mađarske, Viktorom Orbanom.

Iako nije poznato o čemu bi Dodik trebalo da razgovara s navedenim državnicima, najavljeni sastanci, prema tvrdnjama njegovih stranačkih kolega, trebalo bi da Republiku Srpsku “sve više pozicioniraju u međunarodnoj politici”.

Otpor globalizmu

Tako je, na primjer, poslanik SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Srđan Mazalica, komentarišući najavljene sastanke njegovog stranačkog šefa sa čelnicima navedenih država, nedavno izjavio da je “otpor globalizmu ono što povezuje Republiku Srpsku i ostale zemlje”.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Takvi sastanci su važni, uz sva ova osporavanja Republike Srpske u smislu državotvornog entiteta u okviru BiH. Mađarska je uticajna zemlja i njen uticaj se širi. Sve je više takvih suverenističkih ideja i pokreta u različitim zemljama EU. U Slovačkoj je opet pobijedio Robert Fico, koji je veliki prijatelj Srba i nije priznao Kosovo i opire se globalističkoj ideologiji i politikama EU koje slijede tendencije koje derogiraju posebnosti naroda – istakao je Mazalica.

Koliko će Republika Srpska imati koristi od najavljenih sastanka predsjednika Srpske s liderima Rusije, Bjelorusije, Turske i Mađarske, pitali smo za mišljenje bivšeg karijernog diplomatu i člana Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, Srećka Đukića.

Prema njegovim riječima, agendu predsjednika Srpske za februar treba podijeliti u dva dijela. Prvi je onaj koji se tiče sastanaka s predsjednicima Rusije i Bjelorusije, a drugi se odnosi na planirane susrete s turskim predsjednikom i mađarskim premijerom.

Srećko Đukić o stranim ambasadorima
FOTO: N1/YOU TUBE/SCREENSHOT

– Osim propagandnog efekta, najavljeni susreti predsjednika Dodika sa predsjednicima Rusije i Bjelorusije ne vjerujem da će Republici Srpskoj i njenim građanima donijeti bilo kakve koristi – ocjenjuje Đukić za Srpskainfo.

Mjera uspjeha

On ističe da se uspješnost sastanka nekog domaćeg lidera sa stranim državnicima, prije svega, ocjenjuje po tome koliko je taj susret “otvorio vrata” boljoj ekonomskoj saradnji, većoj trgovinskoj razmjeni, pokretanju novih investicija, mogućnostima za dobijanje povoljnih kredita…

– Ne vjerujem da Rusija i Bjelorusija, u situaciji u kojoj se danas nalaze, mogu da nešto konkretno pomognu. Odlazak na sastanak s Putinom i Lukašenkom više i nije nekakav preveliki diplomatski uspjeh. Zbog blokade u kojoj se nalaze i ruskom i bjeloruskom predsjedniku danas je uspjeh kada se sastanu sa bilo kojim stranim državnikom. U takvoj situaciji njima je dobra i Republika Srpska i njen predsjednik iako, realno, pola svijeta nema pojma šta je Republika Srpska niti gdje se ona tačno nalazi – kaže Đukić.

S druge strane, Dodikovi najavljeni sastanci s turskim predsjednikom i mađarskim premijerom, prema Đukićevim riječima, mogli bi da donesu korist Republici Srpskoj.

 Erdogan i Orban vode države koje imaju ozbiljan ekonomski potencijal. To su druge priče i druge relacije. Turska i Mađarska su članice NATO, a Mađarska je pritom i članica EU. Za razliku od sastanaka s Putinom i Lukašenkom, koji u srpskom javnom mnjenju imaju prije svega propagandni učinak, eventualni sastanak s Erdoganom i Orbanom mogao bi da ima puno značajnije efekte i ima veću važnost – ocjenjuje Đukić.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This