Kad Šmit laže, a kad govori istinu: Kako je “turista” na Dan srpskog jedinstva posvadjao Srbe

Kad Šmit laže, a kad govori istinu: Kako je “turista” na Dan srpskog jedinstva posvadjao Srbe

Da li je Kristijan Šmit govorio istinu kada je rekao da ga je Milorad Dodik zvao kod sebe kući u Bakince kod Laktaša da popiju rakiju ili kada kaže da su lideri opozicije tražili od njega da smijeni predsjednika Republike Srpske i lidera SNSD?

Ili je lagao u oba slučaja, ili je lagao samo tada, a sad govori istinu, ili obrnuto?!

Mnogo je pitanja otvoreno u javnosti nakon što je Šmit, koga institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, u intervjuu za “Avaz” optužio opoziciju iz RS da su tražili od njega da smijeni Dodika.

– Ja imam razumijevanja za opoziciju. Nije lako biti opozicija u Srpskoj. Ali u vezi s tim strankama koje ste naveli ja bih mogao reći i mjesto i vrijeme kada su mi njihovi lideri, njihovi rukovodioci, tražili da maknem Dodika uz primjenu bonskih ovlaštenja. Zbog toga me čak iznenadilo to da su se neki od njih solidarisali s Dodikom – rekao je Šmit.

Paljba iz “teškog oružja”

Njegova izjava, koja dolazi baš na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, odmah je digla na noge predstavnike vlasti i njima bliske medije, koji su osuli “paljbu” po opoziciji, ne dovodeći ni u jednom momentu u sumnju Šmitovu izjavu.

S druge strane, iz opozicije, očekivano, stižu odgovori kako Šmit laže i kako radi u korist Dodika.

I ništa tu ne bi bilo čudno da prije manje od godinu dana situacija nije bila obrnuta.

Šmit je, naime, u junu prošle godine gostujući na BN televiziji izjavio kako ga je Dodik zvao da dođe kod njega na imanje da popiju rakiju i razgovaraju.

sipanje rakije u čašicu
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Dodik je ovu izjavu odmah demantovao uz riječi “kako Šmit od njega neće popiti rakiju”, a pojedinci iz vlasti su bez razmišljanja stali u njegovu odbranu tvrdeći da Šmit laže kako bi “pogodovao” opoziciji.

Da apsurd bude veći, Šmita su tada najviše napadali upravo oni koji danas ne dovode u pitanje vjerodostojnost njegove izjave o opoziciji.

Istovremeno, mediji koji su se tada pravili “mrtvi” na Šmitovu izjavu o Dodikovom pozivu na rakiju, juče su među prvima prenijeli njegovu izjavu o opoziciji.

Od teškog lažova do simbola iskrenosti

Ni opozicija Srpske nije ništa bolja, jer su prošle godine likovali i ponavljali Šmitovu izjavu, ne dovodeći je u pitanje, dok ga danas nazivaju “lažovom”.

Ukratko, Šmit je u samo godinu dana od “teškog lažova” postao simbol iskrenosti, i obrnuto, zavisno od ugla iz kojeg gledate – vlasti ili opozicije, odnosno vijesti koju tumačite, onu iz juna prošle godine, ili ovu od juče.

Iako i vlast i opozicija Srpske ne priznaju Šmita za visokog predstavnika, i jednima i drugima je očito i te kako važno ono što on priča, pa su tako na Dan srpskog jedinstva ponovo razjedinili, upravo zbog “njemačkog turiste”.

A šta je istina, a šta laž teško da će se ikada do kraja raspetljati, jer Šmit je, za jedne i druge, “čas lažov, čas čovjek od riječi”.

Daleko od diplomatskih manira

Politička analitičarka Tanja Topić ističe za Srpskainfo da je zanimljivo na koji način je polarizovana politička scena, a uz nju i mediji pretvoreni u navijače, što znači da svako u određenoj priči traži ugao koji ide u prilog omiljenim političarima.

– Pri tome jeste ružno koliko su neki političari ispoljili nediplomatske manire; oni vrijeđaju, omalovažavaju, obezvrjeđuju, optužuju jedni druge da lažu i to se ne dovodi pod sumnju u njima bliskim medijima – kaže Topićeva.

Dodaje da se “zalijepljena etiketa” prenosi zdravo za gotovo.

Tanja Topić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Topićeva ističe da sadržaji razgovora koji se vode sa diplomatama ne bi trebalo da se “kače” na javne oglase, pa je tako neumjesno da Šmit govori šta su mu govorili sagovornici, jer time zauvijek gubi povjerenje među svim potencijalnim sagovornicima.

– Kao što oni koji pretenduju da budu državnici ne mogu diplomate vrijeđati na primitivan način na koji su to do sada činili. Novinari i mediji ne bi trebalo da promovišu i podržavaju takvu političku (ne)kulturu, jer ona nikako ne bi trebalo da bude u javnom interesu – zaključuje Topićeva.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This