JEDNA FOTELJA, DVIJE ŽELJE Mogu li Vuković i Novaković Bursać sjediti na istom mjestu u isto vrijeme

JEDNA FOTELJA, DVIJE ŽELJE Mogu li Vuković i Novaković Bursać sjediti na istom mjestu u isto vrijeme

Nakon što je žrijeb odlučio da Nenad Vuković iz PDP sjeda u fotelju delegata srpskog naroda u Domu naroda BiH umjesto Snježane Novaković Bursać iz SNSD, predsjednik Srpske Milorad Dodik poručio je da SNSD to ne priznaje.

Navodeći da se radi o “najeklatantnijem degradiranju Narodne skupštine Republike Srpske jer je po Ustavu BiH jedino Narodna skupština ta koja bira delegata u Dom naroda, i niko drugi”, Dodik je, između ostalog, najavio da se Novaković Bursać iz Doma naroda BiH “neće povući” jer su to, kako je istakao, “garantovana prava Republike Srpske”.

– Svi delegati koji su izabrani neće se povući i nikakva Centralna izborna komisija im ne može oduzeti mandate koje su dobili u skladu sa Ustavom i zakonom – poručio je Dodik.

milorad dodik predsjednik rs
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Izjava predsjednika Srpske i lidera SNSD otvorila je mnoga pitanja pa čak najavila i bizarnu situaciju da se Vuković i Novaković Bursać, hipotetički, “otimaju” za fotelju delegata u Domu naroda BiH ili je dijele “po pola”.

Mjesto za goste

Polušaljiv komentar na navedenu situaciju juče je dao predsjednik HDZ BiH, Dragan Čović, odgovarajući na pitanje kako će se ponašati ako se na sljedećoj sjednici Doma naroda pojave i delegat iz SNSD i PDP. Čović je poručio da u tom tijelu postoje mjesta koja su namijenjena za goste.

– Pazite, Dom naroda, kao i Parlamentarna skupština ima svoje goste, sve one koje pozivamo. Otvorena je za javnost. Svako može doći na sjednicu, ali zna se ko odlučuje, kojih je to 15 ruku – rekao je Čović.

Novoizabrani delegat u Domu naroda BiH Nenad Vuković za Srpskainfo kaže da bi “ljudi iz SNSD trebali prestati da se brukaju”. Narativ koji, prema njegovim riječima, razvija Dodik, a to je da će biti ugrožena Republika Srpska kad on ostane bez četvrtog delegata je potpuna besmislica.

– Samo će biti ugroženi interesi SNSD. Što se tiče najave da se njihov delegat neće povući, već sam rekao da je takav komentar “ispaljen” upravo u Dodikovom stilu. To je plod nekakve nervoze ili histerije zbog gubitka paketa od četiri delegata u Domu naroda BiH. Vjerovatno je to razlog zašto je rekao jednu takvu besmislicu – kaže Vuković.

S druge strane, dodaje on, gledajući formalno-pravno šta će se u bliskoj budućnosti dešavati, Vuković očekuje da će Snježana Novaković Bursać dobiti rješenje, odnosno odluku o prestanku mandata.

– Isto kao što je dobila odluku o početku mandata od strane CIK, isti taj CIK će joj, pretpostavljam, izdati odluku o prestanku mandata. Kada dobije odluku o prestanku mandata jedino mi ostaje da se nadam da nećemo ponovo gledati slučaj Ranke Mišić koju iznose iz skupštine – kaže Vuković za naš portal.

Na drugoj strani, Snježana Novaković Bursać za Srpskainfo kaže da će ona lično, kao i njena politička partija iscrpiti sve političke i pravne alatke koje im stoje na raspolaganju.

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
FOTO: FENA/ALMIR RAZIĆ

– Prije svega ja lično, a onda i u sklopu političke stranke kao politički subjekt, s tim da je u ovom slučaju pravo potpuno pogaženo, onda se postavlja pitanje šta nam je na raspolaganju, više politički, ali ćemo svakako iskoristi i sve preostale pravne mehanizme – najavljuje Novaković Bursać.

Odstupanje od logike

Između ostalog, ona ukazuje na brojne nelogičnosti u obrazloženju suda prilikom odbijanja žalbi SNSD.

– Ono na što smo mi ukazivali u žalbi su tri stvari. Jedna stvar je da od momenta odlaska rezultata glasanja iz Narodne skupštine Srpske prema CIK nije postojala nikakva žalba. Po novoj žalbi, sud je rekao da CIK ima pravo da utvrđuje izborne rezultate. Da, ima pravo da utvrđuje izborne rezultate, ali u uputstvu o provođenju posljednjih izbora posebno je razrađeno šta znači termin utvrđivanje. On znači utvrđivanje da li je ispravno provedena procedura i onda u skladu s tim utvrđivanje rezultata. U drugom stavu tog člana kaže se da ako je procedura prekršena, onda se to poništava i vraća se ponovo na izbor. Ovdje je, u odlučivanju prva dva puta od strane suda, iz procesnih razloga poništena odluka CIK, a sam sud ih je pitao zašto su se upustili u aktivnosti pregledavanja materijala, kad to od njih niko nije tražio žalbom ni prigovorom? Oni su, praktično, samovoljno raspakovali tu stvar – objašnjava Novaković Bursać.

Najluđe, kako dodaje, u cijeloj ovoj situaciji i što, prema njenim riječima, potpuno odstupa od logike jesto to što je sud konstatovao da je procedura u Narodnoj skupštini Srpske provedena ispravno i u skladu sa zakonom i uputstvom.

– To je isto kao da vam kažem da dobro sabirate ali vam ne valja rezultat, pa ću ga prepraviti. To je drugi momenat greške, a treći je da ako su se već upustili u to, potpuno su pogrešno primjenili ocjenu ispravnosti listića. Uputstvo za glasanje je toliko jasno, a tu nije glasao prost puk, već narodni poslanici. Čak i da glasaju neki neuki ljudi, ako je rečeno da se glasa u kućici šta se onda ima križati bilo gdje drugo? Sve smo to naveli u žalbi i onda sud u obrazloženju odbijanja naše žalbe navodi da ih to ne zanima i da CIK ima pravo da utvrđuje rezultate – ističe Novaković Bursać.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This