„Izraz političke nemoći“ Poslije psovki i šamara, u parlamentu Srpske kunu i bajaju

„Izraz političke nemoći“ Poslije psovki i šamara, u parlamentu Srpske kunu i bajaju

Prethodnih godina u Narodnoj skupštine Republike Srpske moglo se čuti i vidjeti svašta – od toga da poslanici jedni druge nazivaju majmunima, konjima, bitangama, kočijaških psovki i uvreda, pa do šamaranja narodnih poslanika od strane ministara.

Na jučerašnjoj posebnoj sjednici parlamenta Srpske, međutim, ljestvica bizarnosti kojima, inače, obiluju brojna zasjedanja najvišeg domaćeg zakonodavnog organa podignuta je na novi nivo, budući da je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, javno proklinjao poslanike koji se usude da ne podrže veto Željko Cvijanović.

milorad dodik predsjednik republike srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Onaj ko od Srba ne bude glasao za veto srpskog člana Predsjedništva BiH, neka je proklet – poručio je Dodik.

Nakon što je Dodikovo bacanje kletve i prizivanje “crne magije” izazvalo žestoke reakcije brojnih opozicionara, predsjednik Srpske je u svom novom obraćanju za govornicom opet ponovio da “onaj ko ne bude od Srba unutra, neka je proklet”.

Komentarišući za Srpskainfo jučerašnje “vudu” obraćanje predsjednika Republike pred poslanicima parlamenta Srpske, komunikolog Mladen Bubonjić kaže da je svakom vidljivo da se način komunikacije u tom visokom domu zaoštrava iz sjednice u sjednicu.

Mladen Bubonjić
FOTO: FOTO: PRIVATNA ARHIVA

– Ono što se nekad smatralo crvenom linijom vrlo brzo se pređe, onda tako do sljedeće crvene linije, pa onda i ona bude pređena. Veoma brzo i običan narod postane imun na takav vokabular, pa čak i predstavnici međunarodne zajednice, osim kada se pređu linije koje se njih tiču – kaže Bubonjić.

Što se tiče samog bacanja kletvi od strane predsjednika Srpske, Bubonjić smatra da je to “očigledan izraz nemoći”.

– Kad se dođe do toga da na nekoga bacate kletvu, to je spuštanje na nivo narikača. Očigledno je da se granice pomjeraju kada je riječ o komunikaciji, i to ovdje najbolje vidimo po sistemu kuvane žabe. Malo po malo, ono što je, uslovno rečeno, bilo nekad neprihvatljivo sada postaje opšteprihvatljivo i skoro se niko zbog toga ne uzrujava – ističe Bubonjić.

Opozicija u podređenom položaju

Kada je riječ o samoj temi jučerašnje rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske, on ocjenjuje da su se na gotovo svim posebnim sjednicama parlamenta povlačila pitanja koja su, prema njegovim riječima, za unutrašnju političku upotrebu.

– Prije svega da se pozicioniraju unutrašnje snage, odnosno da se opozicija dovede pred svršen čin. Opozicija, s druge strane, uporno upada u te zamke. Ako odbiju da u tome učestvuju, to se iskoristi da ih vladajući nazovu izdajnicima i plaćenicima. Vladajući su na tim sjednicama uvijek u  “vin-vin” situaciji. Doslovno ne mogu da izgube. Ako opozicija odustane ili bojkotuje glasanje, uvijek ih mogu optužiti da su izdajnici, a ako glasaju, daju legitimitet vlastima – zaključuje Bubonjić.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This