GUTANJE ŽABE Zbog srpskog jedinstva Grujičić odustao od kandidature za načelnika Srebrenice

GUTANJE ŽABE Zbog srpskog jedinstva Grujičić odustao od kandidature za načelnika Srebrenice

Kandidat Opštinskog odbora SNSD za načelnika Srebrenice, Miloš Vučić, dobio je podršku svih srpskih političkih stranaka za načelnički mandat na lokalnim izborima ove godine.

Nakon što su predsjednik Republike Srpske i lider SNSD Milorad Dodik te premijer Srpske, Radovan Višković, preksinoć održali sastanak s liderima svih srpskih političkih opcija u Srebrenici, presječen je “Gordijev čvor” koji već mjesecima opterećuje političke odnose među srpskim strankama u Srebrenici, a to je da li će i ko će biti zajednički srpski kandidat za načelnika tog grada u naredne četiri godine.

– Sloga kuću gradi. Zahvaljujem svim srpskim političkim strankama u Srebrenici koje su postigle dogovor o zajedničkom kandidatu za načelnika na predstojećim lokalnim izborima – naveo je lider SNSD Milorad Dodik nakon sastanka sa predstavnicima svih srpskih političkih stranaka u Srebrenici

Aktuelni načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić, koji već nekoliko godina vodi žestoku političku bitku s predsjednikom OO SNSD Srebrenica Radomirom Pavlovićem oko najvažnijih pitanja u toj opštini, za Srpskainfo ističe da je prilikom navedenog sastanka vođena burna polemika oko izbora najboljeg srpskog kandidata za načelnika Srebrenice.

– Još ranije svi su se složili da nastavim sa svojim poslom. Međutim, na sastanku je prezentovano da će Srebrenica imati više uspjeha ako se svi složimo oko jednog kandidata koji u ovom trenutku ima podršku i ljudi koji su glasači izvan opštine Srebrenica. Da ne bi doveli u pitanje dolazak investicija i eventualni gubitak Srebrenice, prihvatili smo da se okupimo oko jednog kandidata kako ne bi narušili to jedinstvo i ne bi doveli u pitanje pobjedu srpskog načelnika – kaže Grujičić za Srpskainfo.

Inače, odlično obaviješteni izvori našeg portala otkrivaju da je na prekjučerašnjem sastanku došlo do prilično oštre polemike između onih koji su tražili da Miloš Vučić (SNSD) bude zajednički kandidat i onih koji su smatrali da je aktuelni načelnik, Mladen Grujičić, najbolji kandidat za još jedan mandat. To se, kako saznajemo, posebno odnosi na šefa Opštinskog odbora SDS Srebrenica, Momčila Cvjetinovića, koji je do prije samo dvije sedmice insistirao na tome da Grujičić treba da dobije šansu za još jedan načelnički mandat.

– Kao predstavnik opozicije Cvjetinović je insistirao na tome da Grujičić dobije još jedan mandat na mjestu načelnika. Međutim, i on je na kraju popustio tako da će Miloš Vučić iz SNSD biti jedini srpski kandidat za načelnika Srebrenice – ističu naši izvori.

Podsjećamo, bošnjačke političke partije nedavno su postigle dogovor da Hamdija Fejzić, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari, koga je kao kandidata za načelnika Srebrenice predložila SDA, bude zajednički bošnjački kandidat za načelnika te opštine. Iako je djelovalo da se s takvim prijedlogom ne slažu ostale bošnjačke političke partije, na kraju su, ipak, Fejzićevu kandidaturu podržali i SDP, NiP, kao i Stranka za BiH.

Momčilo Cvjetinović
FOTO: СШЦ СРЕБРЕНИЦА/YOUTUBE/SCREENHSOT

Na drugoj strani, sve do prekjuče djelovalo je da će srpske političke stranke imati dva kandidata za načelnika Srebrenice na lokalnim izborima u oktobru – aktuelnog načelnika Mladena Grujičića, koga su osim SNSD podržavale sve ostale političke partije, boračke organizacije, ali i SPC, te kandidata jednog krila SNSD u Srebrenici, iza kojeg stoji šef srebreničkih SNSD-ovaca, Radomir Pavlović.

Šef Opštinskog odbora SDS u Srebrenici, Momčilo Cvjetinović, za Srpskainfo je tada, podsjećamo, izjavio da su sve srpske političke stranke u toj opštini još u februaru ove godine postigle dogovor o podršci zajedničkom kandidatu za načelnika, osim dijela SNSD kojeg u tom gradu predvodi Radomir Pavlović.

– Sve srpske političke partije, boračke organizacije i udruženja proistekla iz proteklog rata, kao i SPC, podržali su taj dogovor. Sada je loptica u dvorištu SNSD koji se još uvijek nije zvanično oglasio, mada smo imali nekih razgovora o toj temi. Međutim, o tome još nije bilo sastanka na nivou predsjednika stranaka iz Republike Srpske koji potpisuju saglasnost za takav dogovor. Što se tiče SDS, nikad nismo pravili problem po tom pitanju – tvrdio je Cvjetinović.

On je tada, između ostalog, istakao da se SDS “ne smije osloniti na Opštinski odbor SNSD” koji je, prema njegovim riječima, izigrao SDS bar 100 puta.

– U posljednja tri lokalna izborna ciklusa Pavlović je odmah nakon izbora potpisivao koalicione sporazume s bošnjačkim strankama na čelu sa SDA, izbacivši sve srpske političke partije iz takvih dogovora, osim Ujedinjene Srpske i Demosa – govorio je prije samo 15-ak dana Cvjetinović.

Komentar o ovome juče smo pokušali da dobijemo od šefa srebreničkog SDS, ali se on nije javljao na naše telefonske pozive.

Srpska info
CATEGORIES
Share This