Grmuša: Sud BiH potvrdio prljavu rabotu CIK-a

Grmuša: Sud BiH potvrdio prljavu rabotu CIK-a

Ako je tačno da je svojom odlukom potvrdio nepravnu odluku CIK-a BiH o zabrani učešća SDS-u na lokalnim izborima, Sud BiH poslao je poruku da ne samo da je CIK nekompetentan da sprovede izbore u skladu sa zakonom i dobrim demokratskim praksama, već da u Sudu BiH ima saučesnika u ovoj nepravnoj i nedemokratskoj, niskoj i prljavoj raboti, poručio je Milko Grmuša, pravnik i odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka.

„Takva odluka Suda BiH predstavlja jednu od najozbiljnijih povreda ustavnog poretka u BiH, i ona ukazuje na činjenicu da u BiH ne postoji kompetentan i kredibilan organ koji može da uspješno organizuje demokratske i transparentne izbore. Potpuno je jasno da CIK godinama unazad učestvuje u izbornim mahinacijama, da je 2022. godine na opštim izborima imao sramnu ulogu u izbornom inžinjeringu, kao i da istu stvar ponovo izvodi ove godine“, istakao je Grmuša na društvenim mrežama.

Navodi da je prvi korak u tom smislu pokušaj svojevrsne terorističke zabrane biračima da glasaju za kandidate SDS-a.

„Uvjeren sam da će nastaviti sa nelegalnim radnjama čiji je cilj falsifikovanje i fabrikovanje narodne volje. Sve navedeno jasno pokazuje da u ovoj zemlji trenutno ne postoje elementarni uslovi za sprovođenje demokratskih, zakonitih, poštenih i transparentnih izbora. Pored toga, cijela javnost svakodnevno svjedoči o preuranjenoj i funkcionerskoj kampanji, zloupotrebi javnih resursa i medija u javnom vlasništvu, brutalnoj političkoj korupciji i na sve to CIK BiH ćuti. Ćuti, jer je nekompetentan, ustrašen i pun poltrona koji ne žele da se zamjere političkim moćnicima“, napisao je Grmuša.

Dodaje da su se zato stekli uslovi da u skladu sa Aneksom tri Dejtonskog mirovnog sporazuma, OEBS uz podršku svoje Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), pod hitno usvoji i uspostavi program lokalnih izbora koji će omogućiti potpuno fer, transparentne i legitimne izbore, te da osnuje Privremenu izbornu komisiju koja će provesti te izbore u skladu sa Aneksom tri DMS, ustavima u BiH i najboljim demokratskim praksama.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This