FZO pod hitno da omogući liječenje pacijentima u Srpskoj

FZO pod hitno da omogući liječenje pacijentima u Srpskoj

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Želimir Nešković pozvao je danas odgovorne u Fondu zdravstvenog osiguranja da pod hitno omoguće nesmetano korištenje integrisanog informacionog sistema IZIS u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj.

“Nevjerovatno je da duže od 24 časa sistem IZIS nije dostupan. Ovo je, na žalost, pokazatelj u kakvom je stanju kompletan zdravstveni sistem.

Građani Republike Srpske platili su svojim novcem taj preskupi sistem, čak 26 miliona maraka, a imali smo od trenutka kada je uveden nekoliko ozbiljnih problema i padova kompletnog sistema”, kazao je Nešković.

On je poručio da je na taj način dovedeno u pitanje osnovno ljudsko pravo stanovnika Republike Srpske, a to je pravo na liječenje.

“Upozoravali smo godinama da je vladajuća oligarhija u Republici Srpskoj otuđila sve od ovog naroda, ugovarajući pri tome preskupe poslovne aranžmane preko svojih rođačko-prijateljsko-tajkunskih linija, a koji pri tome ne rade kvalitetno. Sistem IZIS pokazuje kako jedno rješenje koje bi trebalo da bude praktično, u stvari postaje beskorisno”, poručio je Nešković.

On kaže da su građane danima iz Fonda zdravstvenog osiguranja zasipali saopštenjima i informacijama kako će od 1. januara zdravstvena zaštita biti omogućena samo licima sa elektronskom knjižicom.

“Umjesto toga, kao novogodišnja čestitka iz Fonda nam stižu nemušte informacije o nekim napadima na taj sistem. Kako je moguće da sistem koji je plaćen preskupih 26 miliona ima tako lošu zaštitu? I šta sada rade u Fondu zdravstvenog osiguranja?

Šalju saopštenja u zdravstvene ustanove u kojima pozivaju ljekare da ručno pišu uputnice, recepte i ostalo, a u proteklom periodu vršili su konstantne pritiske na zaposlene u zdravstvu, koji se mogao graničiti i sa torturom, da bi se što prije implementirao sistem”, poručio je SDS-ov delegat u Domu naroda BiH.

Nešković ističe da današnje saopštenju o vraćanju na papirnati način administracije u zdravstvu predstavlja pravu kapitulaciju i pobjedu neodgovornih ljudi koji vode zdravstvo.

“Da li je to digitalizacija u koju ste nas godinama ubijeđivali, dok ste zajedno sa svojim prijateljima dogovarali preskupe, a loše urađene poslove, sa jasnim ciljem da uvučete ruku u džepove svih građana? Ko će odgovorati za situaciju u zdravstvu. Podsjećam, ovo nije prvi put da pada navedeni sistem. Imamo li odgovorne za to što će građani opet da ispaštaju”, upitao je Nešković.

U Fondu nas ubijeđuju, kaže on, da je riječ o hakerskom napadu.

“Ko je odgovoran što je loše obezbijeđen kompletan sistem, gdje se nalaze svi lični podaci naših građana? Dakle, sada imamo jasnu mogućnost da su zbog vašeg nerada i amaterskog pristupa zdravstveni kartoni pacijenata u Republici Srpskoj u rukama tih istih hakera i mogu postati predmet još većih zloupotreba.

Pozivam i MUP i Tužilaštvo da što prije pronađu odgovorne za sve ovo, ali i da istraže ulogu u cijelom sistemu odgovornih lica u Fondu, jer ako već nemaju osjećaj lične odgovornosti, što me i kao ljekara užasava, trebalo bi da nađemo odgovorne za jasne propuste u radu”, zaključio je Nešković.

(BN)

CATEGORIES
Share This