Francuska poziva Srpsku: Povucite izborni zakon

Francuska poziva Srpsku: Povucite izborni zakon

Francuska je zabrinuta zbog zakonskih mjera koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 19. aprila, a posebno prijedloga izbornog zakona Republike Srpske, koji predstavljaju napad na ustavni poredak i jedinstvo Bosne i Hercegovine, funkcionalnost njenih centralnih institucija i u suprotnosti su sa evropskim putem zemlje, saopšteno je iz francuskog Ministarstva za Evropu i spoljne poslove.

„Francuska će, kao svjedok Dejtonsko-pariskog sporazuma, i dalje čvrsto podržavati jedinstvo i teritorijalni integritet BiH“, kaže se u saopštenju i dodaje:

Francuska poziva vlasti Republike Srpske da okončaju ove inicijative.

Francuska poziva Republiku Srpsku da takođe povuče svoj nacrt zakona o stranim agentima, koji je u suprotnosti sa očuvanjem okruženja povoljnog za civilno društvo, medije i slobodu izražavanja.

Francuska poziva sve bosanskohercegovačke političke snage da se ujedine i vrate na put reformi neophodnih za ostvarenje perspektive pristupanja Bosne i Hercegovine u cjelini.

Otvaranje pristupnih pregovora o kojima je odlučilo Vijeće Evropske unije prošlog mjeseca predstavlja jasan signal u korist evropske budućnosti zemlje, za dobrobit svih njenih građana“, objavilo je francusko Ministarstvo za Evropu i spoljne poslove, prenosi Raport.

(BN) Foto: Arhiva

CATEGORIES
Share This