Evo zašto je čak Ukrajina spremnija za članstvo od nas, nakon otvaranja pregovora čeka nas ogroman posao

Evo zašto je čak Ukrajina spremnija za članstvo od nas, nakon otvaranja pregovora čeka nas ogroman posao

Od deset kandidata za EU, Bosna i Hercegovina je najslabije pripremljena za članstvo. Na skali od 1 do 5, BiH ima samo 1,7 poena.

To je podatak iz posljednjeg izvještaja Evropske komisije BiH iz novembra prošle godine.

Dok u BiH među političarima vlada euforija zbog najavljenog otvaranja pristupnih pregovora između BiH i EU, procjene Evropske komisije „u pozadini“ govore da smo daleko od bilo kakvog napredovanja, nakon što počnu pregovori.

Kao što je poznato, u BiH se često u negativnom kontekstu potencira to što je EU otvorila pregovore sa Ukrajinom, koja je u ratu, prije nego sa BiH. Međutim, prema istim kriterijumima, Ukrajina je imala ocjenu 2,3. Od potencijalnih kandidata najbolje su ocijenjene Crna Gora i Srbija – 3,1. Sjeverna Makedonija je za 0,1 poen iza njih.

Ali, treba znati da je, nakon dodjeljivanja kandidatskog statusa u junu 2022. godine, EU pred Ukrajinu i Moldaviju za otvaranje pregovora o članstvu postavila ispunjenje određenih koraka. Od Ukrajine njih sedam, među kojim su bili usvajanje zakonskog okvira za izbor sudija ustavnog suda, završetak procesa izbora članova Visokog pravosudnog vijeća, i usvajanje zakona o medijima. Od Moldavije se očekivala provedba devet manje-više sličnih koraka, uključujući i napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ispunila 4 od 7

-U izvještaju iz novembra 2023. godine, Evropska komisija zaključila je kako je Ukrajina u potpunosti ispunila četiri od sedam koraka, a u ostala tri ostvarila značajan napredak. U slučaju Moldavije, Evropska komisija zaključila je kako su vlasti ove zemlje u potpunosti ispunile čak šest od devet koraka, a u ostala tri ostvarila značajan napredak. Niti u jednom od njihovih koraka vlasti ovih zemalja nisu nazadovale. U tom smislu, odluka o Ukrajini i Moldaviji, u odnosu na odluku o BiH, i nije mogla biti drugačija – navodi se u analizi stručnjaka za EU integracije, Igora Davidovića i Adnana Ćerimagića, koju je objavo „Fridrih Ebert BiH“.

Igor Davidović
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Naime, da bi što bolje pratila napredovanje kandidata, EU je uvela sistem ocjenjivanja u 33 oblasti, koji se svodi na pet nivoa pripremljenosti. Najniža ocjena 1 znači ranu fazu pripreme, a 5 veoma naprednu pripremu.

– Izvještaj EK iz novembra 2023. u slučaju pripremljenosti BiH za članstvo u EU pokazao je najmanje tri stvari. Prvo, u ovom trenutku BiH je još uvijek daleko od pripremljenosti za članstvo u EU. Sa prosječnom ocjenom koja se kreće između rane faze i određenog nivoa pripremljenosti, BiH u samo dva poglavlja ima umjerenu pripremljenost (kretanje kapitala i intelektualno vlasništvo). U čak 14 od 33 poglavlja, BiH je na samom početku, tj. u ranoj fazi pripremljenosti – navode Davidović i Ćerimagić.

Drugo, mišjenja su autori, nivo pripremljenosti BiH za članstvo u EU je u zadnje četiri godine ostao nepromijenjen. Naime, u odnosu na 2019. godinu kada je Evropska komisija po prvi put objavila detaljne ocijene pripremljenosti BiH za članstvo u EU u 33 poglavlja, samo u jednom poglavlju, financijska kontrola (32), napravljen je minimalni napredak.

zastava Bih EU
FOTO: MARINA ĐUKIĆ/RINGIER

– Treće, BiH je najnepripremljenija za članstvo u EU od svih deset (potencijalnih) kandidatkinja, uključujući Kosovo i Gruziju, koje u tom trenutku nisu bile kandidatkinje za članstvo u EU. Sve ovo ukazuje da kada je u pitanju EU put BiH, pred bosanskohercegovačkim vladama ostalo je izuzetno puno posla, više nego i u jednoj drugoj (potencijalnoj) kandidatkinji. U poređenju sa drugim kandidatima, BiH je tri puta nepripremljenija od Crne Gore, a čak i Ukrajina, Moldavija i Gruzija, zemlje kojim je perspektiva članstva priznata tek u junu 2022. godine, stoje bolje od BiH. EU od BiH za otvaranje pregovora o članstvu, međutim, ne traži dostizanje određenog nivoa pripremljenosti za članstvo u 33 poglavlja. Do te odluke pred BiH se prije svega nalaze dvije liste uslova, jedna iz maja 2019. godine i druga iz decembra 2022. godine – navodi se.

Nazadovanje u reformama

Nakon što je EU dodijelila kandidatski status BiH u decembru 2022. godine, u oblastima civilnog društva primjetan je trend jačanja represije, naročito u dijelu medijskih sloboda i slobode javnog izražavanja, a ozbiljno su ugrožene i slobode udruživanja i građanskih inicijativa.

Narodna skupština RS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Kako navode autori ove analize, sličnu ocjenu dijeli i Evropska komisija, koja je u svom izvještaju o BiH iz novembra 2023. godine zaključila kako je BiH nazadovala u čak tri ključna prioriteta:

Ključni prioritet 4: Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, donesen u Narodnoj skupštini RS u junu 2023. godine “dodatno ometa pravnu sigurnost.“

Ključni prioritet 11: Nacrt zakona koji se odnosi na aktere civilnog društva kao „strane agente“, usvojen u prvom čitanju u Narodnoj skupštini Republike Srpske u septembru 2023. godine “ako bi se kao takav usvojio, označio bi još jedan žalostan i neosporan veliki korak unazad.“

Ključni prioritet 12: Uvođenje krivičnih kazni “sa nesrazmjernim ograničenjima“ za klevetu, od strane Narodne skupštine Republike Srpske u julu 2023. godine, “ozbiljno utiču na slobodu izražavanja i medija i predstavljaju veliki korak unazad.“

– S obzirom da su očekivanja suprotna, odnosno da BiH treba ostvariti napredak u provođenju svih ključnih prioriteta, ovakav trend ugrožava početak pregovora BiH o članstvu u EU – upozoravaju Davidović i Ćerimagić.

Orban povukao zakon

Usporedna analiza sa iskustvima zemalja članica EU u oblasti zadiranja u slobode udruživanja i izražavanja, upućuju na primjer usvajanja zakona o “stranim agenturama“ u Mađarskoj, po gotovo identičnim obrascu kako je to predloženo u Republici Srpskoj. Međutim, u slučaju Mađarske Sud pravde EU je zauzeo poziciju da odredbe njihovog zakona nisu u saglasnosti sa pravom EU.

Milorad Dodik i Viktor Orban prošetali centrom Banjaluke
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Zbog pritiska EU na vladu u Budimpešti, taj zakona je stavljen van snage. Međutim, u zadnje vrijeme mađarske vlasti najavljuju novi niz sličnih zakona – navodi se u analizi.

I Vlada Kantona Sarajevo se „povukla“

Kao primjer autoritarnih tendencija u BiH navodi se i potez Vlade Kantona sarajevo koja je u aprilu 2023. usvojila Nacrt Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, čijim odredbama o širenju lažnih vijesti i omalovažavanju državnih organa je normirano ograničenje slobode govora i izražavanja.

Nakon snažne kritike javnosti, ali i međunarodnih institucija, od Savjeta Evrope do OEBS, Nacrt je vraćen na doradu.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This