Društvene mreže put do glasača na izborima?

Društvene mreže put do glasača na izborima?

 

Publika koja gleda dnevnik i zanimljive videe sa TikTok-a nije ista. Društvene mreže nisu idealan alat, već idelano mjesto da vrbujete svoju ciljnu grupu.

Pionir TikTok-a u regionu među političarima je Goran Vesić. Upravo je ova mreža kec u rukavu kako bi se politika približila mlađoj generaciji, odnosno, ciljnoj grupi, glasačima. Prvi je pekao palačinke. Istim korakom ali dvije godine kasnije, krenuo je i predsjednik Srbije.

TikTok u odnosu na sve ostale mreže razlikuje se u sadržaju, a koji bi trebalo da bude zanimljiv. Prije dva dana, još jedan srbijanski političar otvorio je svoj profil. U pitanju je bivši predsjednik Boris Tadić. Uslijedila je i reakcija Istoka Pavlovića jednog od najvećih marketinških stručnjaka na našim prostorima.

– Gospodine Tadiću, niste razumjeli TikTok ni društvene mreže. Društvene mreže služe upravo da pečete plačinke na njima. Čak i ako ste predsjednik države – poručio je Pavlović.

Društvene mreže nisu idealan alat već idelano mjesto da vrbujete svoju ciljnu grupu. Savjet političarima, glasio bi ovako:

– Morate im se obratiti jezikom koji oni razumiju. Morate im se obratiti temom koju oni razumiju, praktično temom koja njih zanima i u kojoj vide sebe. Društvene mreže imaju smisla i sjajsno su mjesto, prostor i alat da se obratite ciljnoj grupi sa konkretnom porukom – pojašnjava Marija Milić savjetnik za političku komunikaciju.

U suprotom, vase poruke mogu imati kontraefekat.

– Imamo mi političare koji otvaraju Facebook, Instagram, TikTok i šalju poruke koje nisu kompatibilne niti sa njihovom prirodom niti sa politikom koju vode. To je isto kao da odete sada u operu a vi se najbolje osjećate na slavi ili vas natjeraju da pjevate pod šatorom, a vaša socijalna inteligencija je klimava, odnosno, vi ste više strateg, niste za saradnju sa ljudimam – ističe Milićeva.

Naši političari najviše koriste doskorašnji Twitter, a sada mrežu X, Instagram i Facebook. Rijetko ko od njih da nije aktivan. I ne samo naši, aktivni su i strani političari poput Viktora Orbana ili Benjamin Netanjahu, ali na TikTok-u

Omladina kako bi se uputila u određenu temu, više ne korsti Google već informacije traži po Tik Tok-u, kažu stručnjaci. Razlikuje se od svih društvenih mreža a evo i po čemu:

– Ona je i zahtjevna. Razumijem i strah i oklijevanje političara da se pojave na društvenim mrežama jer nije lako praviti zanimljiv sadržaj na TikTok-u. Na TikTok-u nema prijatelja. Na TikTok-u algoritam prepoznaje da li postoji interesovanje ljudi da gledaju to ili da ne gledaju – smatra Borislav Miljanović marketinški stručnjak.

I dok se politika trudi da na sve načine dopre do svih pora našeg društva, mi smo pitali našu omladinu da li prate nekoga od političara putem društvenih mreža?

– Ne, ne zanima me to – kaže jedna mlada Banjalučanka, a objavila je UNA TV.

Gotov istog mišljenja je i njen sugrađanin koji kaže:

– Ne koristim TikTok, političare nikada ne pratim, dosadni su.

Lara Hrnić ima 23 godine i bavi se fitnesom. Zatekli smo je dok snima materijal za društvene mreže. Aktivno korsiti Instagram i TikTok.

– Uglavnom gledam fitnes medije i sadržaje kako bih mogla da napredujem u svojoj karijeri – kazala je Hrnićeva.

A šta misli o političarima na društvenim mrežama kaže:

– Mislim da previse ljudima stavljaju sebe na prvo mjesto iako, ljude toliko koliko znaa politika ne zanima – mišljenja je ova mlada fines instruktorka.

Una TV

CATEGORIES
Share This