Dogovorena tri zakona i izbor ministra finansija

Dogovorena tri zakona i izbor ministra finansija

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da su se partneri u vlasti na nivou BiH dogovorili da danas na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH budu potvrđeni zakoni o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, ombudsmanu i o pristupu informacija, kao i da bude izabran ministar finansija u Savjetu ministara i potvrđen izbor zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Dodik je rekao da su se dogovorili da sutra na sjednici Savjeta ministara budu razmotreni i potvrđeni zakon o sudu BiH, odnosno izmjene i dopune, kao i da se utvrde zakoni o vinu i o strancima i upute Predstavničkom domu koji će to potvrditi u narednih desetak dana.

„Sve to biće potvrđeno na sjednici Doma naroda 30. avgusta. To smo se dogovorili i usaglasili i vjerujem da će biti završeno kako smo se  dogovorili“, rekao je Dodik.

On je naveo da se na ovaj način deblokira evropska agenda, te da BiH bude spremna da do nove godine dobije pregovarački status i da se u tom pogledu kreće evropskim integracijama.

„To je cilj ove grupe ljudi“, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka predstavnika vladajućih stranaka na nivou BiH u Istočnom Sarajevu.

Sastanku su osim Dodika, iz SNSD-a prisustvovali Željka Cvijanović, Nebojša Radmanović, Nikola Špirić, te Sanja Vulić, zatim lider DNS-a Nenad Nešić, predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović i zamjenik predsjednika te stranke Spomenka Stevanović, kao i potpredsjednik Ujedinjene Srpske Milan Petković.

Na sastanku su bili i lider HDZ-a Dragan Čović, iz Naroda i pravde Elmedin Кonaković i Denis Zvizdić, iz Naše stranke Edin Forto i Predrag Кojović, te SDP-a Nermin Nikšić i Saša Magazinović.

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Кrišto uputila je juče u parlamentu proceduru prijedlog za imenovanje Srđana Amidžića za ministra finansija i trezora.

Prema ranijem političkom dogovoru, to je pozicija koja pripada SNSD-u i Republici Srpskoj.

(Srna) Foto: Srna

CATEGORIES
Share This