Dodik pozvao opoziciju: Sad vi meni pomozite kao što sam ja pomogao Poplašenu!

Dodik pozvao opoziciju: Sad vi meni pomozite kao što sam ja pomogao Poplašenu!

„Kako sam se samo ja nagovorio svega i svačega onom visokom predstavniku Vestendorpu! Pozvao sam ga isto ovako: ako smiješ, majčin sine, ‘ajde meni zabrani političko djelovanje sad kad si smijenio Poplašena jer nije htio da mi da mandat za sastav vlade

„Otkad mi je počelo ovo režirano suđenje na kome mi se prijeti zabranom političkog djelovanja, ja se nadam svekolikom političkom i nacionalnom jedinstvu u mojoj odbrani, pa zato opet pozivam i ove iz opozicije da se odazovu moralnoj dužnosti prema meni: red je da i vi meni sada pomognete, bar onoliko koliko sam ja pomogao Nikoli Poplašenu onda kada su ga stranci smjenjivali sa mjesta izabranog predsjednika Republike Srpske i zabranjivali političko djelovanje i njemu i mnogima drugima!

A prošli bi i mnogo gore da mene nije bilo, da ja nisam pružio snažan politički otpor toj nametnutoj strahovladi, da ja nisam golim rukama iskakao pred strane tenkove i transportere, bacao ćebad na njih i iz sveg glasa vikao: Stoooj! Nema dalje!

Čini mi se da su sve te moje zasluge neki ovdje pomalo zaboravili: čak ni sam Poplašen nije ustao u moju odbranu ni blizu onoga kol’ko sam ja njega branio, al’ nek’ mu je na čast i obraz. Samo je jednom izaš’o na televiziju i isprič’o da je suđenje meni karikatura i da Šmit nije visoki predstavnik, k’o da ja to ne znam i sam.

A nigdje ga nema na našim masovnim okupljanjima, dok sam ja visio na svakom bogovetnom mitingu kad smo ga svi branili!“, poručio je predsjednik RS Milorad Dodik u najnovijem dokumentarnom filmu Javnog TV servisa „Kucamo na vrata vječitih političkih asova“.

„Kako sam se samo ja nagovorio svega i svačega onom visokom predstavniku Vestendorpu! Pozvao sam ga isto ovako: ako smiješ, majčin sine, ‘ajde meni zabrani političko djelovanje sad kad si smijenio Poplašena jer nije htio da mi da mandat za sastav vlade!

Čak i kad sam ja uzeo taj mandat i sastavio vladu, Vestendorp nije smio ni da pokuša da me smijeni, a kamoli da me zabrani. Pa, onda, onom visokom predstavniku Ešdaunu, kad je smjenjivao izabrane funkcionere, ja sam kao lider opozicije prijeteći rek’o: ‘ajd’ sad probaj meni to isto, da te vidim! Naravno da nije smio.

A zašto?

Pa, zato što se na ovakvog junaka, kao što sam ja, ne može ići čak ni sa onakvom silom sa kakvom su oni raspolagali, a bila je velika, ali je moje srce bilo mnogo veće, a um još snažniji: a gdje caruje takav um kao što je moj, tamo tuđa snaga može samo klade da valja!

Sve to isto ja imam i danas, a poslije ovog smiješnog suđenja otjeraću ja i ovog turistu Šmita, i to još lakše nego što sam otjerao sve njegove prethodnike koji su bili visoki predstavnici. Ima da se zna jednom za svagda: ja sam ovdje vječiti as, a ne bilo ko drugi!“, prepričao je Dodik.

„Meni je posebno drago što su sa mnom u ovoj ljutoj borbi još dva časna asa, dva Dragana, Kalinić i Čavić, koji uvjerljivo svjedoče o našoj zajedničkoj borbi nekad i sad. Oni su mi sad savjetovali da budem strpljen-spasen i ja sam, evo, više nego strpljen da bi’ bio što prije spasen.

I rekli su mi da spasa neće biti za većinu ovih iz opozicije koji pucaju od zlobe, pakosti i zavisti, jer su im važne samo funkcije. Jasno je da takvi hoće da zauzmu i moju i sve ostale naše fotelje, samo da bi oni zasjeli na vlast: sjede po nekim ćoškovima, naslađuju se i samo čekaju da me ne bude poslije ovog smiješnog suđenja.

Ali, ko se zadnji smije – najslađe se smije!

Kao što su se meni neki smijali kad sam zadnji teškom mukom prenosio naše nadležnosti, prkoseći ogromnim pritiscima visokih predstavnika, tako se ja sad slatko smijem svima dok sa lakoćom uveliko vraćam te iste nadležnosti!

Jer, ja sam sačuvao svoju čast, pa ću tako i vlast, a oni mogu samo da mi zavide na tom mom principu. Ja sam baš od Kalinića naučio šta znači kad imaš devet političkih života: on je, recimo, do svoje smjene potrošio pet, sa mnom troši tek šesti svoj život, a ima još tri na raspolaganju.

A ja još živim punim plućima svoj peti politički život!“, objasnio je Dodik.

Tekst je satiričnog sadržaja

Autor: Slobodan Durmanović/TV BN Foto; Agencije/Arhiva

CATEGORIES
Share This